Ковид картата става все по-тъмна – чака ли ни локдаун?

1/3 от случаите остават извън официалната статистика

26.10.2021 | 13:34 Редактор: Елеонора Танева

В България отчетохме най-висок брой новозаразени за денонощието от началото на пандемията. 18 области в страната вече са в тъмночервената зона. Според зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов за локдаун може да се говори при 1 000 заразени на 100 000 души население.

Според изчисленията на математика проф. Николай Витанов реалният брой на новозаразените дневно е 9 000 души, защото 1/3 от случаите не се регистрират. 

"10 души заразяват 13 в момента. Две седмици така и здравната система гръмва", коментира математикът.

За да дадат ефект мерките трябва да са насочени към това да се намалят контактите между хората, "зеленият сертификат" обаче не правел това. Според проф. Витанов с тези мерки ще се стимулира ваксинационния процес, но краткосрочно.

"По мои изчисления още около 400 000 човека биха могли да се ваксинират. След което няма да спре ваксинацията, но ще възникне проблем, тъй като ще се изчерпат тези, които имат желание. Тогава ще трябва да се взимат допълнителни комуникационни мерки, за да се активират останалите", добави математикът.

Той очерта два варианта за развитие на пандемията у нас. Оптимистичният - ако се предприемат по-ефективни мерки, до 10 дни ще се стигне до намаляване на случаите. 

"Песимистичният вариант е долината на плача - както във Великобритания - случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде доста натоварена и ще изгърми", прогнозира математикът.

А според вирусолога проф. Радостина Александрова е много важно хората да осъзнаят, че вирусът не е за подценяване. Тъй като има и случаи, при които хората с тежък Ковид-19 имат висок брой на антитела, които не им помагат.

"В момента ние няма как да определим дали тези антитела са достатъчно защитни и какво е нивото на антителата, които биха осигурили защита. Това е голям въпрос, който си задават хората в цял свят", заяви вирусологът.

А идеята за тестването на децата два пъти седмично в училище, за да се върнат по-бързо в час, се приема различно от родителите.

"Ако възрастните успеем да поговорим с децата си, спокойно да им обясним, както като родители така и като учители децата ще го приемат спокойно. Аз все още имам доста въпроси, въпреки моето убеждение, че е необходимо да се тестват децата. Тогава и ние ще подготвим децата си спокойно", каза Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

По думите ѝ не е ясно и дали родителите ще успеят да се обединят и около това децата да се върнат присъствено в клас.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Очаква ни много лоша зима. А следващите ще стават още по зле, Сигнализирай за неуместен коментар