Доц. Горнев: Очаквам оставки в болница "Лозенец" заради "зеления сертификат"

Заведенията са място, на което Делта се разпространява дори при спазване на мерките, уточни директорът на лечебното заведение

21.10.2021 | 22:04 Редактор: Елеонора Танева

Болниците в цялата страна са претоварени с пациенти с Кавид-19. На места леглата са заети на 100%. Това наложи и въвеждането на нови мерки на национално ниво, сред които и "зеления сертификат". В болница "Лозенец" капацитетът на интензивните легла за пациенти с Ковид-19 е на 100% зает.

"Натискът върху лечебните заведения е заради ниския процент на ваксинирани. Ако този процент беше висок, тези мерки щяха да ни се сторят леки и разбираеми и щяха да имат много по-добър ефект. Сега те са алтернатива на пълното затваряне. Ако се спазват и има стриктен контрол, мерките ще дадат резултат", заяви директорът на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че 70% от персонала на лечебното заведение е ваксиниран, което по думите му е малко. Доц. Горнев очаква да получи молби за напускане заради изискването за "зелен сертификат".

"Напрежение в "Лозенец" има. Затова разреших  тестването на персонала да бъде в самата болница, без показност и да не се подлага на изпитание достойнството на отделните служители. Дали да се ваксинират е тяхно решение, на което не мога да бъда съдник, но контролът е в моите ръце като ръководител", уточни доц. Радосвет Горнев. 

Медиците "прегряват" в четвъртата вълна, макар и  работата вече да е рутинна. А човешкият фактор в лечението  на пациентите е най-важен.

"Не бива да се жалят пари за справянето с Ковид кризата. Това изисква ресурс и то човешки. Важно е ангажирането на студентите в пряката работа в Ковид зоната. Колко и кога да се увеличи броят на леглата е важно, но леглото не е самостоятелен елемент. Към него трябва да има медицинска сестра, санитар, лекар, апаратура. Недостигът на човешки ресурс е водещ", подчерта директорът на болница "Лозенец".

В лечебното заведение в четвъртата Ковид вълна все по-често приемат пациенти, които са в много тежко състояние, някои са нуждаят директно от интензивно лечение. Това според директора на болницата се дължи на лесното разпространение на Делта варианта.

"Ето защо, когато става въпрос за заведения, трябва да сме безкомпромисни. Вероятността от заразяване е такава, че дори при спазване на противоепидемичните мерки, е голяма, особено при затворени помещения", коментира доц. Радосвет Горнев пред Bulgaria ON AIR. 

Той беше категоричен, че в лечебното заведение ще запазят максимално баланса между пациентите с Ковид-19 и останалите, които имат нужда от лечение.

"Никога няма да върнем пациент с онкологично заболяване. В един момент може да се стигне до заповед на министъра да се спре плановият прием, но засега няма такива индикации", заяви доц. Горнев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК