България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

МЗ ще въведе локдаун до 10 дни, ако не проработи "зеленият сертификат"

"Очакваме разбиране и сътрудничество", заяви здравният зам.-министър д-р Александър Златанов

21.10.2021 | 09:05 Редактор: Здравко Черкезов

Министерството на здравеопазването ще въведе частичен или пълен локдаун, ако до 10 дни не проработи "зеленият сертификат". Това обяви от студиото на "България сутрин" зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

"В рамките на 10 дни ще следим внимателно пандемията и дали тези мерки дават резултат. Ако през това време не проработят, ние ще бъдем изправени пред единствената възможност, за да се справим с пандемията – да отидем в частичен или пълен локдаун", категоричен бе д-р Златанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му "зеленият сертификат" се въвежда сега, защото през лятото от МЗ не са знаели как ще се развие пандемията и не са искали да плашат хората.

"Означаваше да подготвяме хората и да ги плашим. От самото начало на управлението на МЗ ние не се възползваме от такива прийоми – да създаваме страх, за да може да накараме хората да направят нещо. По-скоро абсолютно честно е поведението ни към тях и очакваме разбиране и сътрудничество", обясни зам.-министърът на здравеопазването.

Полицията и екипи на РЗИ активно проверяват за спазването на заповедта. Според д-р Златанов мерките са строги, а наказанието за неспазването им е от 10 000 до 50 000 лв. глоба и от 3 до 5 години затвор. Против заповедта вчера имаше протест в Бургас с участието на областния управител Асен Бонджев.

"Бяха се събрали 300-400 човека пред РЗИ. Не получавайки отговори, те се насочиха към областната управа. Това са хора, сред тези хора имам свои съмишленици и избиратели. Нямаше как да да не им обърна внимание", сподели Бонджев.

Междувременно стана ясно, чe от днес учениците от 5 до 12 клас в София минават на изцяло онлайн обучение.

"Съдейки по входните нива, силен дефицит имат в начален етап, тъй като има умения, които трудно се изучават онлайн. Има неща, които няма да можем да постигнем дистанционно", посочи председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51. СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Директорът на 51. СУ смята, че поне децата от 1 и 2 клас трябва да се обучават присъствено. "За всички до 4 клас е трудно, но за 1 и 2 клас е почти пагубно".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
0 rate up comment rate down comment 1
оставки
преди 11 месеца
След 10 дни ще е прекалено късно, г-н зам.министър! Колко нови ще се разболеят и къде ще ги лекувате? Колко хора ще починат за това време? Тези мерки в Европа се взимат при 100 на 100 хиляди. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 11 месеца
То няма голяма разлика между това да се влиза само със сертификат и локдаун. Ние сме с грубо 20% ваксинирани. Какъв оборот могат да осигурят толкова малко хора на бизнесите? Все едно са ги затворили. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 11 месеца
В какво ще се състои този локдаун? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Димчо Ганчев
преди 11 месеца
министерството да впре да ни плаши, че току виж не са успели да си изкарат служебния мандат! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Ясно! Да си знаем, то всъщност си е ясно, че така ще стане! Сигнализирай за неуместен коментар