България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокат: Не може да бъдеш уволнен заради "зеления сертификат"

Д-р Илиев: Системата е работеща, но прилагането ѝ от днес за утре създава единствено хаос

21.10.2021 | 08:38 Редактор: Теодора Патронова

От днес влиза в сила мярката за посещения на дейности на закрито само със "зелен сертификат". Ще се стигне ли до бум на търговия със "зелени сертификати" и ще се наложи ли работодателите да изискват от служителите такъв сертификат?

"Ако някой не представи "зелен сертификат", той нарушава безопасните условия на труд и няма да бъде допуснат на работното си място и респективно може да се обмисля неплатен отпуск за тези хора, което не е нещо, което държавата иска да постигне - да остави хиляди хора без доходи", обясни адвокатът по медицинско право Мария Петрова в предаването "България сутрин". Според нея никой не може да бъде уволнен, само защото не е представил "зелен сертификат". 

"Друг е въпросът обаче, че обществото ни живя като безсмъртно цяло лято. Не се предприемаха никакви мерки, а тези, които бяха взети, не бяха редовно контролирани. От вчера възникнаха казуси с хората, които са преболедували, но са се опитали да "избягат" от системата, като не са си направили валидни тестове, просто са си стояли у дома, за да избегнат карантината, и сега тези хора роптаят, че за тях не може да се издаде "зелен сертификат". Министерството на здравеопазването ясно посочи, че и преболедувалите ще могат да има сертификат, но при определени условия", заяви още тя. 

Ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев разясни, че изискванията за "зелен сертификат" в Швейцария са почти идентични с изискванията, които има в България. 

"Европейската комисия, както и Европейският център за контрол на заболяванията еднозначно не признават високите нива на антитела за издаване на сертификат. Има медицинско основание за това. Антителата, които имаме могат да покажат дали нашият имунитет се е включил, но не могат да ни кажат до колко добре се е задействал. Нивото на антителата до момента не отговоря на степента на защита", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Аз съм убеден, че системата за сертификатите е една разумна и добре работеща, в Европа системата работи добре, но в същото време прилагането ѝ от днес за утре внезапно без никаква възможност хората да реагират, създава единствено хаос и недоволство. За съжаление, разясняването и въвеждането на сертификат трябваше да започне още лятото. В момента смесваме една качествена мярка с един, за съжаление, некачествен начин на прилагането ѝ поне на този етап", добави д-р Илиев.

По думите му дългосрочно ефектът ще бъде позитивен, но ще има много напрежение следващите месеци. 

"Искам да помоля зрителите да не се подлъгват, аз започвам все повече да се убеждавам, че зад това има нечисти интереси, да се правят непрекъснато тестове за антитела, за да се определя дали да се прави ваксинация или не. Антителата не са показател и това са единствено пари хвърлени на вятъра. Препоръката е еднозначна на всички европейски агенции и експертни дружества - след шестия месец основно пациенти над 65-годишна възраст, хора с потиснат имунитет или хронични заболявания може да се постави бустерна доза, както и всеки един желаещ", разясни още здравният експерт. 

По думите на адвокат Петрова е твърде вероятно да наблюдаваме "зелени сертификати" с невярно съдържание. Тя подчерта, че отговорност ще носят както тези, които издават документа, така и тези, които го ползват. Но ние нямаме добре разработена електронна система. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 0
Никола
преди 2 години
Затова ваксинациите трябва да са изключително на доброволни начала, при спазване на най-високите стандарти за безопасност, и широка информационна кампания за предлаганите на населението медицински процедури, и за последствията от тях. Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 0
Никола
преди 2 години
Така че, отказът на трудоустройство, уволнение от работа и отказване на услуги, както и други подобни действия, поради не ваксиниране, са грубо нарушаване правата на човека.Резолюцията призовава държавите, не само да информират населението за доброволността на ваксинациите, но и да определят гарантирани обезщетения за вредите, ако ваксината причини вреда на човека (член 7.1.5.). Понеже в много страни вече са отбелязани смъртни случаи, в резултат на ваксинациите. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Никола
преди 2 години
Доброволността на ваксинациите се установява еднозначно и безусловно в член 7.3.1. на Резолюцията, в която е предвидено, че ваксинацията не е задължителна и никой не може да бъде принуждаван да се ваксинира, под никакъв предлог. А в член 7.3.2. на същия документ е забранено да се дискриминират хората, т.е. да се лишават от каквито и да е права, за това, че нe са ваксинирани. Принудителната ваксинация е нарушение на нормите на международното право и биоетичните стандарти в медицината. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Никола
преди 2 години
Съветът на Европа прие резолюция, според която, никой не трябва да бъде принуждаван да се ваксинира, по политически, социални или други причини.Резолюцията на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа 2361 (2021) установява международни юридически стандарти за провеждане на ваксинации. От тях става ясно, че ваксинацията не може да е принудителна. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Побъркахме се всичкиии Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
То знаем, че на хартия е така, но знаем и какво всъщност се случва... Сигнализирай за неуместен коментар