Рекорден брой "зелени сертификати" са били изтеглени в деня преди мерките

Има зловреден трафик, но не и пробив

21.10.2021 | 17:13 Редактор: Искра Ангелова
Рекорден брой

По 15 хиляди сертификата за ваксинация се свалят на час от потребители Националната здравна информационна система (НЗИС).

В първите часове след оповестяването на мерките на 20 октомври бяха издадени и свалени от системата рекорден брой "зелени сертификати" – над 106 000. До 15:00 днес са изтеглени над 64 000 сертификата. В момента системата издава над 15 000 документа за час.

От "Информационно обслужване" съобщиха, че в рамките на 24 часа към портала е бил насочен огромен трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

Източниците на зловредния трафик, който се опитва да наруши нормалното функциониране на системата, са заразени компютри и Интернет свързани устройства по целия свят – най-вече от страни в Северна Америка, Южна Америка и Азия.

"Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата", пишат от националния системен интегратор на държавната администрация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК