БХРА: Кабинетът пак предпочете да извади тоягата и да я стовари върху бизнеса

Държавата е готова да фалира бизнеси вместо да плаща за социални и икономически мерки, посочиха от асоциацията

21.10.2021 | 12:50 Редактор: Жаклина Иванова
БХРА: Кабинетът пак предпочете да извади тоягата и да я стовари върху бизнеса

Министрите да пробват да управляват държавата само с 20 на сто от бюджета, за да разберат хотелите и ресторантите. Държавата е готова да фалира бизнеси вместо да плаща за социални и икономически мерки. Това стана ясно от въвеждането на задължителния "зелен сертификат" за хотели и ресторанти, въпреки че едва 20 на сто от населението у нас е ваксинирано, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Новите противоепидемични мерки и въвеждането на задължителен "зелен сертификат" буквално затварят нашите бизнеси", заяви председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил Станислав Георгиев.

Рестрикции трябва да са валидни за всички, а не само за някои сектори както е в случая и задължително да са придружени от икономически и социални мерки, уточниха от асоциацията.

Недоумяваме защо отново правилата са валидни за бизнеса, но учителите и администрацията ще продължават да се трудят без да се налага да предоставят здравен сертификат, за разлика от нашите служители, подчертават от УС на БХРА.

"Една част от персонала отказва да се ваксинира и сега ние или трябва да затворим заведения и хотели или едни и същи служители да работят денонощно, защото другите предпочитат да напуснат вместо да се имунизират, благодарение на изключително слабата информационна кампания на Министерство на здравеопазването и противоречивите сведения относно ефикасността на ваксините", обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

"Ние одобряваме въвеждането на "зеления сертификат", но както е в Европа – при над 75 на сто ваксинирани от населението. А не както е в момента в България. При 20 на сто ваксинирани, няма достатъчно хора със "зелен сертификат", които да ползват услуги. В случая бизнесът отново трябва да плаща за невъзможността на властите да убедят хората, че има ползи от ваксините", изтъкна още той.

Самите държавни служители масово също не са ваксинирани. Но вместо да се опита да ги убеди в ползата от имунизациите, кабинетът предпочита да извади тоягата и да я стовари върху бизнеса, който в продължение на година и половина спазва всички налагани мерки, въпреки липсата на адекватни социални и икономически компенсации, подчертават от БХРА.

Дори и част от бизнеса да оцелее, след 5 месеца министър Кацаров ще трябва лично да работи като готвач, рецепционист или управител, защото туризмът ще остане без кадри, посочиха от БХРА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК