Медици: Никой не може да ни задължи да се ваксинираме

Янев призна, че е допусната грешка с обявяването на правилата в последния момент

21.10.2021 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

В първия ден на новите правила - нови промени в заповедта на здравния министър. Така повече хора ще могат да се възползват от така наречения "зелен сертификат". Служебният премиер Стефан Янев пък призна, че е допусната грешка с обявяването на правилата в последния момент.

От рано сутринта дълги опашки се извиха пред болница "Пирогов" за антигенни тестове. Повечето чакащи бяха медици, които са дошли за първа смяна. Голяма част от тях не се ваксинирани, защото са преболедували, но заразата е установена с антигенен тест. Докато системата ги признае обаче те все пак трябва да ходят на работа и да си правят тест.

"Ние сме преболедували и смятаме, че имаме имунен отговор. Никой не може да ни задължи да се ваксинираме", каза медицинска сестра.

Процесът по тестване се забави допълнително, когато пред болницата дойдоха и хора, които не работят в болницата, а другаде, където обаче също трябва да имат сертификат. Блокирането на електронната система също затрудни процеса.

"Имаме проблем със системата his.bg. И ето в момента пак блокира системата, а сутринта е имало големи опашки просто заради националната система", подчерта друга медицинска сестра.

Два пъти повече желаещи да се ваксинират отчитат и във ваксинационния пункт на болницата. 

"Днес съм абсолютно доброволно тук, но това, което чух от колегите си, че ни дават четири седмици гратисен период, за да бъдем ваксинирани, което за мен не е нормално в една правова държава, и то по този начин да бъдат ограничавани правата на хората", коментира чакащ за ваксина.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК