Откога служителите ще могат да се възползват от безплатните антигенни тестове?

Кацаров уточни, че удължаването на "зеления сертификат" важи в рамките на нашата страна, не на ЕС

21.10.2021 | 17:41 Редактор: Искра Ангелова

За първи път от началото на пандемията и в разгара на четвъртата вълна влезе в сила "зеленият сертификат". И днес - сривове в сайтовете, откъдето могат да се теглят. Рекордните 160 хиляди документа са били изтеглени вчера, а днес се теглят средно по 15 хиляди на час. Здравните власти съобщиха - сертификатът за преболедуване ще бъде удължен на една година. "Зелен сертификат" ще се получава и след първата игла на ваксината и ще важи един месец.

Експертите по инфекциозни болести, епидемиология и имунология подкрепят предложението валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължен на една година.

Кацаров уточни, че удължаването важи за рамките на нашата страна, не на ЕС.

"Не е нужно да се преиздават сертификати", подчерта той.

След влизане в сила на "зеления сертификат", повечето хора избраха еднодозовата ваксина. А за да не са лишени от избор на препарат, здравните власти ще позволят сертификат да се получава и след първа игла от двудозовите ваксини.

"Този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до времето за поставяне на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първа доза от двудозавата ваксина, този документ може да ви служи да посещавате местата, където се изисква "зелен сертификат", допълни проф. Кацаров.

Здравните власти дават и гратисен период на засегнатите браншове да оптимизират процеса на работа. До понеделник РЗИ ще издава само предписание в случай на нарушение. 

"И дотогава няма да се налагат глоби, ако има вече някъде наложени, те ще се отменят, категоричен бе зам.-министърът Александър Златанов.

А преди работа служителите, които не притежават "зелен сертификат", ще могат да се тестват безплатно с антигенни тестове. Те ще се предоставят от здравното министерство на всички лаборатории, като ще има пределна цена на пробовземане. А работодателят ще могат да организират тестването на служителите си.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК