Проф. Танев: Абсолютен колапс в образованието заради "зеления сертификат"

"Не можем да се върнем да оправяме нещата след 5-10 години", заяви бившият просветен министър

19.10.2021 | 21:33 Редактор: Здравко Черкезов

Абсолютен колапс в образованието. Малцина ще могат да изпълнят изискването за "зелен сертификат", а повечето ще се прикрият вкъщи. Много родители ще са несъгласни. Децата ще изгубят и втора година, а това е ненаваксваемо. Това заяви бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той призова за по-силен контрол и действия от страна на Министерския съвет, тъй като не може "МОН и МЗ да поемат цялата отговорност".

"На първо място трябва да стои МС начело с министър-председателя. Става дума за най-стратегическия продукт – децата, които ще станат бъдещите българи. В момента какво правим? Една година изгубиха, ще изгубят и втора. Не можем да се върнем да оправяме нещата след 5-10 години", категоричен бе бившият просветен министър.

Много родители ще са несъгласни с изискването за "зелен сертификат" при децата над 12 години, предполага проф. Танев.

"Това засега го е нямало. В понеделник колко студенти ще дойдат? Работата съвсем не е на шега, малцина ще могат да изпълнят заповедта, а повечето ще се прикрият вкъщи. Това не намалява особено заплахата за преподавателите", посочи събеседникът на Ганиела Ангелова.

"При нас един по един капят преподаватели. Отиват си вкъщи заразени, а тази болест не е добра за повечето възрастни. Те не са в състояние да преподават, когато имат 39 градуса температура", добави проф. Танев.

По думите му качествените преподаватели са над 50-годишни и не могат да се заместят лесно от хора "от улицата".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК