Хиляди ученици са под карантина, защото са контактни, директор зове за масово тестване

В столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" 10 деца са болни от Ковид-19 и 5 паралелки са под карантина

19.10.2021 | 17:41 Редактор: Здравко Черкезов

Хиляди ученици в цялата страната са под карантина и на дистанционно обучение, но не защото са болни, а защото са били в клас с болно дете. Голяма част от техните родители пък трябва да отсъстват от работа, за да гледат карантинираните си деца.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от 22.10.2020 г.  всички близки контактни на потвърден случай на Ковид-19 се поставят под карантина за 10-дневен период. Близък контакт е и престоят в една класна стая с такъв случай.

В столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" в момента 10 деца са болни от коронавирус и 5 паралелки са под карантина и на онлайн обучение. 

"Около 120-130 ученици не са на училище по тази причина, а 90% вероятно са здрави. Аз съм математик и изчислявам, че средствата за болнични листове на родителите на тези деца са в пъти повече от парите, които бихме дали за тестване на децата. Така че държавата да си направи сметката", заяви директорът Асен Александров.

Той обяснява, че според сега действащите правила – дори и при едно болно от Ковид-19 дете, целият клас трябва да бъде поставен под карантина. Директорът на 51-во СУ смята, че за да се избегне това, трябва да се въведе масово тестване на всички ученици с щадящи тестове под формата на близалка или други подобни.

"В Австрия, Германия се правят тестове ежеседмично, например всеки понеделник и при случай, че са положителни – детето се карантинира. Ако сте родител на дете под карантина, може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детско заведение заради карантина. Имате право докато то е у дома да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен", посочи Асен Александров. 

"Не може да кажем кой се е заразил, докато не изяви симптоми. При тази ситуация обаче се предпочита изолацията не заради друго, а за да може да бъде преустановено разпространението на вируса. От чисто медицинска гледна точка смятам, че това е по-малкото зло – изолацията, за да можем да се опитаме да прекратим разпространението на вируса", обясни д-р Андриан Лалков. 

От Столичната РЗИ коментираха за Bulgaria ON AIR, че засега промяна на мярката за 10-дневната карантина на контактните лица не се предвижда

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК