ИЗВЪНРЕДНО: Въвеждат "зелен сертификат" от четвъртък

Служителите в лечебните заведения и старческите домове задължително ще работят само със "зелен сертификат"

19.10.2021 | 16:15 Редактор: Тодор Петров

"Окончателното ни решение е да заложим на "зеления сертификат" - документ за преболедуване, ваксинация или отрицателен тест. Заповедта ще влезе в сила в полунощ на 20 срещу 21 октомври. Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито, да  може да се извършват само със "зелен сертификат" и осигурен контрол на входа", заяви здравният министър Стойчо Кацаров на извънреден брифинг на здравните власти за новите мерки срещу разпространението на Ковид-19.

Затварят всички места, които не успеят да изпълнят изискванията за работа със "зелен сертификат". Проверката за валидност на сертификата ще се извършва чрез мобилно устройство и приложение или визуално на хартиения документ. 

Във всички общини, където средната заболеваемост на 14-дневна база е над 750 на 100 000 население, ще бъдат преустановени присъствените занимания. Ще бъдат разглеждани по общини, а не по области. Преустановяват се присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. 

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал в училищата, трябва да носят защитни маски по време на престоя им в училище. Ще може да се провеждат извънкласни дейности за деца до 12-годишна възраст при спазване на всички останали мерки.

"Стремежът ни е максимално дълго да се придържаме към присъствено обучение", отбеляза министър Кацаров.

В университетите ще се допуска присъствено обучение само в условията на "зелен сертификат". Преценката за това остава на съответния университет.

Въвежда се изискване на "зелен сертификат" за всички кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, молове, магазини над 300 кв.м, фитнеси, спортни клубове и басейни. "Зеленият сертификат" става задължителен също за заведенията за хранене и развлечения, както и за хотелите. На футболни мачове също ще се ходи само със "зелен сертификат". 

Заповедта не важи за хранителни магазини, аптеки и банкови институции. 

Пазари, тържища и базари, когато са на открито, трябва да се спазват изискването за не повече от един човек на 8 кв.м и дистанция от метър и половина. Организираните екскурзии и групови посещения в страната може да се извършват при условие, че всички са със "зелен сертификат". 

"Зелен сертификат" няма да се изисква за учителите и непедагогическия персонал, където мерките към момента били достатъчни.

Работодателите трябва да разпределят поне 50% от служителите да работят дистанционно. Преустановяват се свижданията в лечебните заведения и социалните домове за деца и възрастни. 

Въвежда се изискване служителите в заведенията за болнична помощ и старческите домове да работят при наличие на "зелен сертификат".

"Изискването за спазване на "зелен сертификат" е по-лесно да бъде контролирано, отколкото изискването за капацитет на дадено помещение или разстояние между маси и столове. Там много лесно може да се спекулира. Лицата, които ще осъществяват контрола, трябва да бъдат със "зелен сертификат". Това става основното изискване за всички посетители. Тези, които пътуват в чужбина - "зелен сертификат" също", каза още министър Кацаров.

И подчерта, че ще бъдат контролирани лабораториите за издаване на сертификатите. Антигенните тестове се предоставят на лабораториите от държавата. Самите лаборатории могат да изискват такса за пробовземане, но не и такса за самия тест. Резултатите трябва да бъдат въведени в системата, иначе "зеленият сертификат" няма да се признава.

"Препоръката ни към всички администрации е максимален брой услуги да се предоставят онлайн. Административната услуга е нещо, от което хората непрекъснато се нуждаят", посочи още Кацаров и добави, че не се предвижда въвеждането на "зелен сертификат" за ползване на градския транспорт.

"Избираме най-малкото зло в тази ситуация! Ако не се бяхме поддали на измишльотини и се бяхме ваксинирали, както направиха в повечето европейски страни, днес щях да ви кажа, че отменям всички противоепидемични мерки. Това не се случи и не се случва. Принуждава ни да прибягваме до такива мерки", настоя министър Кацаров.

Новите мерки ще са в сила най-малко две седмици. Министърът на здравеопазването обяви, че последната възможност да се предотврати невъзможността да се лекуват болни, е въвеждането на пълен локдаун в страната. Това ще стане, ако мерките не дадат резултат и заболеваемостта не спадне.

Репортаж на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
така
преди 2 години
Така се правят бройки днес. Вчера 700, днес 4500...Стакмистика. Вчерашните неоправени добавяме днес и - мерките да се затегнат. ***, вие за съвсем ... ни взехте...Излиза, че за двата дена имаме по 2600 бройки на ден. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
хана
преди 2 години
Добре ***.Защо за учителите не е задължителен,а за мед. работници е задължителен?Това е малко дискриминация,защото реално и учителите не са застраховани.Не мерите с еднакъв аршин.И не бива това да е условие за работа,*** вмирисан! Сигнализирай за неуместен коментар