Учители, които откажат "зелен сертификат", ще преподават онлайн?

36% от учителите са ваксинирани, а 20% са преболедували, без Ковид-19 да е доказан с тест

19.10.2021 | 13:38 Редактор: Елеонора Танева

Образователният министър поиска антигенните тестове да се признават за издаване на "зелен сертификат". По данни на просветното ведомство, 36% от учителите са ваксинирани, а 20% са преболедували, без това да бъде доказано с тест.

Затова, според хематолога д-р Чавдар Ботев, издаването на "зелен сертификат" трябва да може да става и чрез тест за антитела.

"Ако има сертифицирана лаборатория и тези тестове се признаят, то много повече хора биха получили сертификат за България, а за света вече ще си важат световните правила", предложи д-р Ботев.

Една от сферите, в които вероятно ще се изисква "зелен сертификат", е образованието. Оказва се обаче, че 70% от учителите са против него и са готови да протестират. 

"Ако бъде въведен сертификатът, част от учителите няма да влязат в училище. И какво ще стане със системата – няма да работи", заяви председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров.

Просветният министър обаче уточни, че учителите без сертификат ще могат да преподават дистанционно.

Големият проблем в училище, според синдикатите, е липсата на контрол при спазването на мерките. А по думите на д-р Ботев болниците са пълни, тъй като част от хората се хоспитализират, без да има нужда от това. Смъртността пък е висока, защото болните се лекуват с антибиотици и то няколко различни вида.

"Нашите болни са по 30 дни на антибиотично лечение. В САЩ едва 20% от пациентите, които се лекуват в болници, са на антибиотик", подчерта д-р Ботев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК