ВМРО ще се бори за по-големи правомощия на президента

България не трябва да отстъпва за членството на РС Македония в ЕС, категорични са кандидат-президентската двойка Михов-Цветкова

08.10.2021 | 21:59 Редактор: Елеонора Танева

Доц. Милен Михов и Мария Цветкова са кандидат-президентската двойка на ВМРО. Двамата ще отстояват идеята за промяна в Конституцията, която да даде повече правомощия на държавния глава.

"Силният президент не е този, който проявява сила, това е този, който отстоява принципа на разделение на властите, който може да отстоява равновесието между властите, техния взаимен контрол", заяви кандидатът за президент на ВМРО доц. Милен Михов в студиото на "Денят ON AIR".

Друга цел на промяната в Конституцията е президентът да има реални инициативи, свързани със законодателните промени.

"Сега президентът може да налага вето на даден закон, но той като се върне в НС за преразглеждане отново се приема. Тук са му ограничени правомощията, които могат да станат реални с промяната в Конституцията", добави кандидатът за вицепрезидент Мария Цветкова. 

Двамата са категорични, че страната се намира в дълбока политическа криза, от която е време да се излезе след изборите на 14 ноември.

"Два пъти се проведоха парламентарни избори и 6 пъти партиите не успяха да формират отговорно правителство. Това е белег за дълбока политическа криза, която може да бъде преодоляна чрез съгласие по ключови политики за страната. Всички ние сме наблюдавали през годините как декларираната промяна се реализира като подмяна на едни лица с други", коментира доц. Михов.

Кандидат-президентската двойка ще отстоява и позицията, че България не трябва да отстъпва по казуса с членството на Северна Македония в Европейския съюз.

"В последните месеци виждаме доста политически сили да се извиняват, че България е поставена под натиск. Президентът не може да се оправдава, че България е поставена под натиск, трябва да се води активна политика. Тревожни сигнали виждаме от срещите на Радев с Германия, Франция и РСМ - дали не се подготвя дипломатическо решение, което да влезе в разрез с рамковата декларация", заподозря доц. Михов. 

Кандидатите за президент и вицепрезидент са категорични, че България не трябва да допусне без гаранции РСМ в ЕС и без да си изпълни задълженията по Договора за добросъседство. 

"Няма как да бъде допусната Македония да стартира преговори за влизане в ЕС, без да спазва всичко заложено в Договора. Македонизмът е вреден, не е далеч времето, когато това може да прерасне в териториална претенция", заяви Мария Цветкова пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на разделението на патриотите кандидатът за президент уточни, че ВМРО си е направило извода от последните избори, когато 40% от гласувалите през април не са отишли до урните през юли. 

"Явно нашите привърженици не са искали това обединение, което направихме. Разбрахме сигнала им и се явяваме самостоятелно на тези избори", добави доц. Михов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
БРАВО!
преди 2 години
Той и Фигуранта иска по-големи правомощия, ами тогава дс-агент Иван / Каракачанов/ направо да предложи президентска република по подобие на крепостните мужици... Сигнализирай за неуместен коментар