Това са кандидатите за президентския пост, които ще се борят за одобрението ни

Държавният глава трябвало да получи подкрепа от всички българи

04.10.2021 | 17:40 Редактор: Жаклина Иванова

В 17:00 часа изтече срокът, в който инициативните комитети можеха да подадат заявление за регистрация в ЦИК за изборите за президент и вицепрезидент.

По обяд документи подадоха от инициативния комитет, който издига проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева. Половин час преди крайния срок документи подадоха и от инициативния комитет, издигнал президентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе. Необходимата подписка за регистрация в ЦИК представи и певицата Луна Йорданова.

"Президентът на България трябва да олицетворява единството на нацията. Смятаме, че проф. Герджиков изпълнява точно това условия, както и че г-жа Невяна Митева би могла да бъде символ на българската жена, която всички ние заслужаваме", коментира Радомир Чолаков от инициативния комитет за номинацията на проф. Герджиков.

Финансирането на кампанията на проф. Герджиков се поема изцяло от инициативния комитет, а подкрепа ще се приема от всички политически сили.

"Президентът на България трябва да очаква и да получи подкрепа от всички българи. Не може при избор на президент българите да бъдат делени на партии. Това не е партиен избор, а държавен", категоричен е Чолаков.

А в регистрацията членовете на комитета видяха и символика. Научихме, че комитетът, издигащ Румен Радев и Илияна Йотова, е подал документи още през миналата седмица, затова не видяхме неговите представители в ЦИК. А в последния ден за регистрация с подписката за подкрепа пристигна и певицата Луна Йорданова.

"Всеки един, който застане на тази длъжност, трябва да бъде обединител", каза тя.

За издигането на кандидати от партиите срокът е по-дълъг и изтича на 12 октомври.

В неплатен отпуск излиза ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Във времето, в което той няма да изпълнява функциите си, ще бъде заместван от тримата заместник-ректори.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години