Радев: РСМ няма да подмине катарзиса, искаме да признае историческата истина

"Няма как да кажем "да" за начало на преговорите", посочи президентът

06.10.2021 | 11:52 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: РСМ няма да подмине катарзиса, искаме да признае историческата истина

Северна Македония няма как да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са потискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем "да" за начало на преговорите. Това заяви президентът Румен Радев в Словения.

"Потискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България е предизвикателство и на ЕС, защото след като са граждани на България, са граждани и на Съюза. Призовах за европейска солидарност и с тях, и с България. Това не е нито вето, нито стопиране на процеса. Ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори - да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава член на ЕС. Очакваме да спре този процес", посочи държавният глава.

"Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, паметници, музеи, от държавната политика. Тогава нашият народ е готов да каже "да". Искаме ясни правно обвързващи документи. Македонските българи да бъдат отразени в преброяването. Искаме както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, така да се признае историческата истина в отношенията с България. Скъсване с македонизма и омразата към България и вземане на ясни решения", подчерта Румен Радев.

Президентът коментира, че очаква двустранният протокол от 6 точки да бъде готов до началото на ноември.

"Интересува ни защитата на правата на македонските българи. Учебниците не трябва да водят до насаждане на омраза още в най-ранна възраст. В протокола има решения, които да се изпълняват в целия преговорен процес", уточни държавният глава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК