България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

РСМ гледа с оптимизъм към ЕС след думите на Байдън, очаква указания от България

"Установяват се пречките, които са на пътя на РСМ относно членството ѝ в ЕС", каза журналистът Йовица Пауновски

06.10.2021 | 08:48 Редактор: Жаклина Иванова

Американският президент Джо Байдън се застъпи пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за продължаване на процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. Какви са очакванията на Република Северна Македония от срещата на върха на ЕС в Словения?

"Очакванията са свързани с оптимизъм, от една страна. От друга страна, се установяват и проблемите, които са на пътя на Северна Македония относно членството ѝ в ЕС", каза македонският журналист Йовица Пауновски в ефира на "България сутрин".

Президентът на РСМ Стево Пендаровски е разговарял с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис относно Европейския съюз. Целта му е била да намери начин да лобира относно започването на преговори за Албания, обясни журналистът.

А настроенията в обществото относно Договора за добросъседство, подписан с България през 2018 година, били по-скоро позитивни. Нагласите били свързани с това той да помогне да се премахне бариерата, която стои пред РСМ за членството ѝ в ЕС, отбеляза Йовица Пауновски пред Bulgaria ON AIR.

"Вчера беше обсъдено, че подписаните договори с България и Гърция трябва да бъдат претекст за следващо сработване между страните в различните сектори", коментира македонският журналист.

А на въпрос очаква ли Северна Македония промяна в позицията на България след изказването на Байдън, Пауновски изтъкна, че определено има оптимизъм, че нещо може да се промени. По думите му македонските власти са обсъждали, че очакват ясни указания от българската страна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК