Цвета Кирилова: Вдигнатият юмрук е символ на тоталитарна власт и деспотизъм

"Трябва широк дебат дали да преминем към президентска република", смята кандидат-президентът

07.10.2021 | 22:14 Редактор: Георги Донков

Кандидат-президентът Цвета Кирилова смята, че е голямо предизвикателство жена да стане държавен глава. Според нея по този начин ще покажем на Европа, че българската държава има достойнство, има умения и компетенции да го защитава по света. И да покажем едно представително лице, което може да завоюва позиции навън.

Заедно с кандидата за вицепрезидент Георги Тутанов имат намерение да предложат на обществото 10 готови проекта за дебат, дискусия и оценка, и ще търсят съмишленици за реализацията им. Една от идеите им е създаване на първото енергийно независимо селище у нас.

"Досега президентската институция беше доста назадничава по отношение на своя капацитет и динамиката си. Смятам, че тя може да бъде доста динамична, експулсивна и организирана. Досегашните президентски двойки просто са маркирали някаква позиция с цел да преминат един период от 5 години", каза Цвета Кирилова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя смята, че идеята за президентска република трябва да бъде подложена на широко обществено обсъждане и хората трябва да бъдат питани дали я искат.

"Виждам намеренията на президента Радев, който ни насочва по-скоро към някаква царска власт, която иска да си обсеби и облече като тога. Но е хубаво да знае, че преди да предприеме подобни действия, първо трябва да има съгласието на парламента и трябва да се допитаме до обществото готово ли е да предприеме тази реформа на държавното ни устройство", посочи още кандидат-президентът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кирилова е убедена, че за да бъде обединено обществото, то трябва да има вяра в управляващите. Но през последните 30 години хората са загубили доверие в българското управление и политическите партии.

"В тази връзка аз бих казала, че символното насилие, което използва президентът Румен Радев, в никакъв случай не е обединяващото звено. Разбрах, че той е казал, че вдигнатият юмрук е някаква форма на обединение на обществото. Това е пълен абсурд. Абсурдът на абсурдите. Защото в международната система за сигурност се знае, че символното насилие не е физическо, а главно психологическо. То нанася емоционални и психически травми. И когато всеки ден виждаме тези жестове, трябва да знаем, че ние съвсем умишлено сме травмирани. Този жест обикновено е символ на тоталитарната власт, символ на деспотичните системи. Нека не ни тикат в тази посока", каза още Цвета Кирилова. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК