Президентът и правосъдният министър с критики след Pandora Papers

Янаки Стоилов призова за законодателни промени на европейско ниво

07.10.2021 | 13:39 Редактор: Елеонора Танева

Българските служби да работят така, че да няма неразкрити "кутии на Пандора". За това призова президентът Румен Радев.

Той не отговори конкретно на въпроса кое е следващото българско име, което очаква да види в досиетата Pandora. 

"Моите очаквания са българските служби и правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта в България да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаването на закона. И очаквам така да работят така, че да не остават "кутии на Пандора", заяви Радев.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов също определи разкритията от Pandora Papers като своеобразна оценка за ефективността на специализираните служби в България.

"Защо трябва да се очакват едни или други журналистически разследвания? Тези държавни органи, които трябва първи да установяват подобни факти, трябва да стигат до тях сами, а не да ги получават от медии", коментира Янаки Стоилов. 

Той призова за законодателни промени на европейско ниво.

"Ние имаме известни ограничения в законодателството. По-големият проблем е, че такива ограничения трябва да действат на европейско и на световно ниво. Всъщност съвременната икономическа и политическа система, обявявайки борбата с корупцията прането на пари като свой приоритет, допуска скрити механизми, които всъщност възпрепятстват тази борба", убеден е правосъдният министър.

Според него, ако тези разследвания продължат и в други сектори, вероятно ще излязат и други случаи. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК