Пеевски без адвокат и охрана, но с папка в ръка: Много неща ще станат ясни

Бившият депутат беше на разпит в ДАНС по аферата Pandora Papers

06.10.2021 | 17:59 Редактор: Георги Донков

Бившият депутат Делян Пеевски беше разпитан в Държавната агенция "Национална сигурност". По непотвърдена информация причината е скандала с досиетата Pandora. Името му беше обявено официално вчера, тъй като, според международното разследване, той е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации.

Малко преди 13:00 часа Делян Пеевски се яви в сградата на ДАНС – без охрана и без адвокат, но с папка в ръка. Така и не стана ясно обаче какво има в нея. Не сподели и причината за идването си. 

"Ще се показвам и тепърва ще станат ясни много неща. Вижте, щом съм в ДАНС – отзовал съм се веднага. Щом съм в ДАНС, кой ме е поканил според Вас?", каза бившият депутат от ДПС пред журналистите.

След едночасов разпит в службата Пеевски напусна сградата и отново отказа да сподели какъв е поводът за привикването му. 

"Каквото трябва съм дал като обяснения. Нека да не се блъскаме, ако обичате. Не, това е несериозно!", блокира въпросите на журналистите той.  

По непотвърдена информация причината за разпита са именно сведенията по досиетата Pandora. Според журналистическото разследване Делян Пеевски има три офшорни компании, които не е декларирал пред властите, когато е бил депутат. Още вчера от ДАНС обявиха, че са започнали проверка на Пеевски още през юни. 

"Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации. Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) Pandora Papers", информираха от Агенцията. 

В своя позиция вчера бизнесменът обяви информацията за негови офшорни дружества като "невярна", тъй като "въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което има пряко участие и е надлежно декларирано“

Разследването по досиетата Pandora е за периода 2012-2013 година, когато Делян Пеевски е депутат от ДПС.

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК