Николай Младенов е вторият български политик в Pandora Papers

Не е регистрирал фирмата си в декларацията, която е длъжен да попълва всяка година

07.10.2021 | 12:28 Редактор: Тодор Петров

Бившият външен министър и високопоставен дипломат от ООН Николай Младенов е вторият българин, чието име изплува от разследването Pandora Papers. Пред българския партньор в разследването той е потвърдил това. 

Първо излезе името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който вчера бе разпитан в ДАНС. Пеевски отрече всички обвинения.

Фирмата на Николай Младенов се казва Afron Enterprises и е регистрирана на Сейшелските острови. Тя работи от 9 август 2013 до 2017 г., когато Младенов е на много висок и отговорен пост в ООН. По 600 евро са плащани до 2018 г. за поддръжка на дружеството, става ясно от документите.

Той не е регистрирал фирмата си в декларацията, която е длъжен да попълва всяка година като високопоставен служител.

Младенов обясни, че фирмата му е създадена, защото той е искал да започне свободна практика след напускането на българската политика. След това обаче дошла офертата за работа в ОНН и тя променила плановете му.

След създаването на ГЕРБ става евродепутат от партията на Бойко Борисов, а две години по-късно, когато тя печели парламентарните избори през 2009 г. е избран първоначално за министър на отбраната, а от 27 януари 2010 г. до края на първия кабинет на Борисов е външен министър. 

През август 2013 г. е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През 2015 г. Младенов стана специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес и остана на този пост до края на 2020 г., когато се оттегли изненадващо, което остави доста въпросителни у неговите международни партньори. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
ххххх
преди 2 години
И според кой точно български закон служител в ООН трябва да си декларира фирмата в България? Това, че през 2010 е бил политик тук не го прави държавен или висш държавен служител през 2015 също, когато е открил фирмата. Нещо димките не са много прецизирани. Сигнализирай за неуместен коментар