Глътка въздух за купувачите на имоти - жилищата в София поевтиняха

На национално ниво е отчетено поскъпване от 9,1% спрямо второто тримесечие на 2020 г.

24.09.2021 | 15:57 Редактор: Искра Ангелова
Глътка въздух за купувачите на имоти - жилищата в София поевтиняха

Цените на жилищните имоти в София отбелязаха първия си спад от началото на пандемията, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на 2021 г.

През периода от началото на април до края на юни средните цени на жилищата в София са намалели с 1,5%. По-голям е спадът при новопостроените жилища - 2,3% спрямо предходните три месеца. При съществуващите спадът е 0,9 процента. За тримесечието в столицата има вписани около 10 хил. сделки, по данни на Агенцията по вписванията. 

От началото на пандемията ръстът все пак е двуцифрен - общо 11,9% спрямо второто тримесечие на 2020 г. - въпреки значителния спад на наемите. Сред сочените от наблюдателите причини за поскъпването са ниските лихви, несигурността в началото на пандемията и търсенето на по-големи жилища, наложено от тенденцията за работа от дома.

Прекратяване на ръста на цените на новопостроените жилища се отчита и в други големи градове. В Бургас той е отбелязан спад от 2,2 процента, а в Пловдив - 0,5 процента. Поевтиняване от 1,3 процента от НСИ отчитат и в Стара Загора. Благодарение на силният ръст на съществуващите обаче се отчита общо повишение. 

На национално ниво е отчетено поскъпване от 9,1 процента спрямо второто тримесечие на 2020 г., информира Money.bg.

Данните идват на фона на решението на Българската народна банка за охлаждане на кредитирането в страната. Основната причина за промените е бумът на ипотечните заеми, който засилва опасенията за имотен балон, се разбира от мотивите. Управителният съвет на централната банка е решил да увеличи нивото на т.нар. антицикличен капиталов буфер към кредитните рискови експозиции на банките от 0,5% на 1%.

По последни данни за първите седем месеца на годината ръстът на новоотпуснатите кредити у нас е над 7% спрямо 2020 г., като за жилищните ипотеки увеличението е с над 15 на сто. 

Увеличаване на ипотечното кредитиране при все по-намаляващи лихви е съпроводено от опасения от пореден имотен балон след финансовата криза през 2008-2009 година.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК