Тристаен апартамент в София? Отделете между 150 000 и 200 000 евро

Пандемията не само не препъна пазара на недвижими имоти, но и подейства за по-сериозно търсене на жилища

09.09.2021 | 16:33 Редактор: Искра Ангелова
Тристаен апартамент в София? Отделете между 150 000 и 200 000 евро

Вече няма съмнение, че пандемичната 2020 година не само не препъна пазара на недвижими имоти у нас, но и подейства като катализатор за по-сериозно търсене на жилища. Последните данни на Агенцията по вписванията за най-силния пазар в България - софийския, показват, че за първото шестмесечие на годината ръстът на покупко-продажбите спрямо миналата година е 41%, а спрямо 2019-а - 23%. 

Този подем идва не само от отложените сделки, но и от реално повишение на апетита към покупка на имоти, твърдят брокери. Тенденцията не оставя незабелязана и от инвеститорите, като през второто тримесечие се наблюдава тройно увеличение на разрешените за строеж нови жилищни единици - от 1843 през 2020-а до 5367 през настоящата година. Едно от обясненията за увеличение апетит към инвестиции в жилищни имоти са замразените активност в търговските и офис проекти.

Според данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, която след години опит на пазара на бизнес имоти у нас от няколко месеца навлезе и на пазара на жилищни такива, средният бюджет за покупка на нов апартамент в столицата е 190 000 евро. Средно половината от средствата са собствени, а останалите са от кредит. Тук трябва да се уточни, че става дума за имоти в средния и високия клас, както и за клиенти с над средните за столицата доходи. Извадката е направена сред портфолио от 7000 клиенти, обясняват още от компанията, информира Money.bg.

"За апартамент с две спални клиентите отделят между 150 000 и 200 000 евро, а за жилище с три спални - над 200 000 евро", обяснява Николай Желев, мениджър "Жилищни имоти" в дружеството. По думите му горната граница е плаваща, в зависимост от площта на имота. Къщите също се радват на все по-голям интерес, като там бюджетите варират между 320 000 и 345 000 евро.

Според управляващия партньор в Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова се променят изискванията на купувачите във високия сегмент имоти. Все повече от тях държат на баня към всяка спалня, на дрешници и до голяма степен на кабинет. "За клиентите е важно не само да купят имот, който се харесва днес, но и който ще запази своята стойност и за в бъдеще", коментира по време на пресконференция днес тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК