Бум на продажбите на имоти, търсят се големи апартаменти

Има интерес и към обезценените ваканционни имоти

03.09.2021 | 15:31 Редактор: Елеонора Танева
Бум на продажбите на имоти, търсят се големи апартаменти

Един от малкото сектори, на които пандемията не се отрази негативно, се оказа продажбата на имоти. Брокерите на недвижими имоти отчитат ръст в търсенето и продажбата на жилища, особено в по-големите градове и в курортните селища в България.

Според тях се връща доверието към пазара на недвижими имоти в страната. Има сериозен интерес към обезценените ваканционни имоти, предлагани на пазара предимно от чужденци, които бързат да продават собствеността си тук, и то на цена дори под нейната себестойност. Причината – затрудненото придвижване в условията на пандемия.

Основните купувачи сега са българи, живеещи в България или чужбина. Те инвестират спестяванията си в недвижима собственост, която да отдават под наем, или пък да използват като ваканционно жилище на морето през лятото.

"Пазарът на недвижими имоти не само че не пострада от Ковид пандемията, но напротив – разви се доста ускорено. Очаква се и занапред търсенето да е голямо, пазарът – стабилен, ипотечното кредитиране – достъпно, а цените да продължават да растат", коментира пред Радио София Жана Стойчева, мениджър на imoti.net.

Интересът към имоти е огромен – дали защото хората искат да инвестират спестяванията си, дали защото предстои влизането на страната ни в еврозоната.

Данните на имотния пазар показват, че има завишен интерес към близки до градовете къщи – до София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и други.

Повечето купувачите търсят двустайни, тристайни жилища.

В София най-предпочитани са южните квартали, въпреки че някои от тях се презастроиха. В името на по-просторни апартаменти някои са склонни да инвестират и в не толкова привлекателни квартали. Гаражът и паркомястото вече се смятат за задължителни, а не екстра към имота.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК