70 000 евро достигна цената на селските къщи в провинцията

Освен от необходимия ремонт, цените зависят и от наличието на обзавеждане и пълно оборудване

20.09.2021 | 09:44 Редактор: Юлия Христова
70 000 евро достигна цената на селските къщи в провинцията

70 000 евро достигна цената на селските къщи в провинцията. Във Великотърновско например най-много се търсят жилища с минимум две, че и три спални. Новите им собственици искат те да са с дворна площ между 800 и 1000 кв. м.

А цените на подобни къщи варират между 50 000 и 70 000 евро.

Брокери разказват, че на най-голям интерес се  радват жилищата, които струват под 50 000 евро и нямат нужда от големи ремонти. По думите им имоти на село купуват предимно хора, които не искат да се занимават с майстори.

Освен от необходимия ремонт, цените зависят и от наличието на обзавеждане и пълно оборудване, както и от това дали къщата е част от затворено селище с допълнителни услуги за собствениците и техните гости, пише „Монитор“.

Старите къщи край София са достъпни и за хора с по-ниски доходи, като цената им варира от 50 хил. до 130 хил. евро. В близките села до София обаче като Мировяне, Мрамор, Доброславци, Кубратово и Волуяк за стара къща в лошо състояние вече искат поне 80 хил. евро. “Има клиенти, търсещи луксозни имоти на по-високи цени, но там имотите намаляват още повече и в момента почти няма предлагане”, коментира брокерът на имоти Калоян Ганев. Отчита също, че в момента има слабо търсене на парцели за строителство.

Забелязва се и тренд за изместване на интереса към къщи от южното към северното Черноморие. Търсят се селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 евро и 70 000 евро. Интересът към селските къщи не е временно явление, породено от коронавируса, а ще се запази и като тенденция и през следващите години, прогнозират брокери. Това доведе до бързото изчерпване на най-хубавите имоти, включително и на такива, които дълго време не можеха да намерят своя нов собственик. Дефицит на качествените селски имоти заради голямото им търсене се наблюдава в почти всички региони на страната, коментират брокери.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК