Достатъчни ли са тези аргументи, за да ви убедят да се ваксинирате?

Д-р Аспарух Илиев и доц. Ангел Кунчев насърчават ваксинационния процес

15.09.2021 | 13:49 Редактор: Тодор Петров

България остава на опашката по ваксинирани в Европейския съюз. Експерти прогнозират, че скоро здравната ни система ще е на ръба, ако процесът на имунизация не се засили. 

Според ръководителя на инфекциозна лаборатория в Берн - д-р Аспарух Илиев, здравната ни система вече е на ръба.

"Ще имаме пик на заболеваемостта. Тъй като много хора се тестват вкъщи, това няма да е видимо веднага с броя болни. Моята молба е да се следи броят на починалите. Ще има претоварване на здравната система", предупреди той.

На този етап мерките в училищата са достатъчни, но трябва да се спазват, заяви главният държавен здравен инспектор. 

"Вероятно ще станем свидетели на леко повишаване на заразените. Въпросът е този процес да не води до масово заразяване на деца - 20-30%. Ваксинирането на населението ще помогне за справяне с пандемията, но засега в България едва 18 процента от хората са със завършен имунизационен цикъл", заяви доц. Ангел Кунчев.

"Ще видите, че това ще се отрази на икономиката, много хора се страхуват и няма да посетят страна, в която е толкова малък процентът. А това може да бъде смазващо за следващия туристически сезон", подчерта той.

Според доц. Кунчев ваксинирането трябва да е задължително за хората от определени сектори, каквото вече въведоха някои други страни. 

"Има професии, при които, ако човек е положителен, крие рискове за много други хора. Колко наши бащи, майки, баби и дядовци трябва да умрат, за да се разбере, че е рисково да не се имунизираш и да работиш с тях?! Не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, ние винаги ще сме на опашката, ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден", алармира той.

"Бях много против задължително ваксиниране, но скоро предстои силна Делта вълна, социалните и здравните работници - това са сектори от много важно значение, и тук държавата има право да каже, че трябва да се изпълняват стриктно тези правила", каза д-р Илиев. 

И двамата експерти са категорични, че ваксините предпазват от коронавируса и призовават хората да не се притесняват, че препаратите са непроверени и опасни за здравето.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
само едно уточнение: аспарухчо завежда лаборатория за инфекция на мозъка в университета в Берн Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
васко
преди 2 години
тия двамата не разбраха ли, че никой не ги бръсне и за слива ! Сигнализирай за неуместен коментар