България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мантра е, че ваксините не са тествани, 40% от преболедувалите имат трайни проблеми

Ненаучни интерпретации са, че Ковид-19 е лек грип, подчерта д-р Аспарух Илиев

15.09.2021 | 09:30 Редактор: Десислава Атанасова

Темата за Ковид-19 продължава да разпалва сериозни дискусии в обществото. В началото ни плашеше неизвестното от произхода на вируса. След появява на ваксините пък се появи страхът за това дали са безопасни за здравето ни, а днес си задаваме въпроса трябва ли да станат задължителни. 

"Че Ковид е лек грип и няма странични ефекти, ваксините са непроверени - това са ненаучни интерпретации. Мантра е, че ваксините за Ковид не са проверени и не са тествани. Напротив, те започват да се създават още през 2002 г. за SARS - братчето на Ковид. В периода 2019 г. завършва 5-годишният период на одобрение на ваксината. Имаме шанса да знам толкова много за ваксините, че трябва да се адаптира, леко да се коригира, имаме много дълго тестване", заяви в "България сутрин" д-р Аспарух Илиев, ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн. 

"Когато говорим за филтриране на информация, това е все пак вид цензура. Държавата трябва да оборва грешните стратегии. Никога не поставиха едно лице да казва - това е грешно, това е вярно. Пример - Ангела Меркел се показваше навсякъде и казваше кое е грешно и кое е правилно. Тези, които разпространяват грешна информация, ненаучна, БЛС трябва да се сезира. Морето от информация е проблем" категоричен е медикът.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR и предложението на главния държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев, ваксинацията за социалните и здравните работници да бъде задължителна.

"Доскоро бях много против, но скоро предстои силна Делта вълна, социалните и здравните работници -  това са сектори от много важно значение, и тук държавата има право да каже, че трябва да се изпълняват стриктно тези изисквания. Има един момент, в който дискусия може да се провежда, но в един момент държавата трябва да действа", подчерта д-р Илиев

Той изрази своите опасени, че мерките в училищата няма да се спазват. 

"Смятам, че и децата не трябва задължително да бъдат ваксинирани, но е препоръчително. Притеснявам се, че мерките в училищата няма да се спазват", посочи специалистът. 

Според него ваксините влияят на Делта варианта. 

"При Делта - да, с новите мутанти обаче може да бъде различно. Със сигурност няма да е безкраен този процес, но може да бъде дълъг", смята събеседникът на Мария Константинова и Мирослав Димитров.

България е един негативен пример за страните от ЕС и ще бъдем сочени като такъв, отбеляза още д-р Илиев.

"Истинският проблем е, че 40% от преболедувалите имат трайни проблеми - безсъние, липса на концентрация, нарушения на сърдечно-съдовите болести. 40% е много сериозен проблем. Ваксинация на преболедувал - този имунитет не е лош. Едно ваксиниране подобрява имунитета. Препоръката е да се изчака до 6 месеца Със сигурност лекарствата са от полза, вирусните заболявания обаче се лекуват по-трудно от бактериалните. Не бих разчитал само на лекарството", каза още той.

Според д-р Илиев ни чака тежка вълна и претоварване на здравната система.

"Имунитетът има своят сила, но има и своята ширина - ваксините са много по-широки като диапазон. Ще имаме пик на заболеваемостта, моята молба е да се следи броят на починалите. Ще има претоварване на здравната система", подчерта гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
И вие сте част от фалшивата пропаганда,е вече се доказа че изобщо не само не са безопасни ваксинациите,но и има значително нарастване на умрелите след ваксинация..Срам ме е от вас Сигнализирай за неуместен коментар