Леко преболедувалите Ковид-19 също отключват пост-Ковид синдром

Да си излекуван не означава непременно, че си здрав, казват специалистите

11.09.2021 | 15:28 Редактор: Елеонора Танева
Леко преболедувалите Ковид-19 също отключват пост-Ковид синдром

Все по-често специалисти алармират, че Ковид-19 събаря човек само по време на инфекцията, но пост-Ковид симптомите продължават месеци по-късно. 

И не е задължително човек да е изкарал тежък Ковид-19, за да има трайни последствия за организма му. 

25-годишната Ребека няма никакви заболявания, заразява се в коронавируса през април 2020 г., но бързо да се справи с болестта и след две седмици отново е на работното си място в социален дом за деца.

Пет месеца по-късно животът на Ребека се променя: задъхва се при качване по стълби, чувства се силно изтощена и трудно може да се концентрира. Личният лекар я изпраща на прегледи при пулмолог, кардиолог и невролог. Бързо става ясно, че Ребека има възпаление на сърдечния мускул. Освен това левият ѝ бял дроб все още е силно засегнат от болестта, пише DW.

Ребека бързо разбира, че страда от т.нар. пост-Ковид синдром. При някои пациенти той се появява месеци след преболедуването, в някои случаи се налага дори хоспитализация.

Типични симптоми на пост-Ковид синдрома са хронична отпадналост, проблеми със сърцето и с концентрацията, задух и кашлица.

"Да си излекуван не означава непременно, че си здрав", предупреждава Йордис Фромхолд от клиниката "Медиан" в Хайлигендам. По думите на д-р Фромхолд, до 50% от пациентите в клиниките развиват по-късно пост-Ковид синдром.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 2 години
Слабоумник, престании да повтаряш ясни като бял ден неща! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Дончо
преди 2 години
Хората си имат заболявания за които не знаят, затова и имало починали дето ги пишете, че са без. Без, без, ама със-пък сега измислихте и друга простотия... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 2 години
Интересно защо спестяват увреждането на вестибуларния апарат? Явно само слабоумник вече е способен да вярва в естествения произход. Сигнализирай за неуместен коментар