Учени: Децата рядко страдат от пост-Ковид синдром

Те се възстановяват значително по-бързо от възрастните

04.08.2021 | 07:25 Редактор: Искра Ангелова
Учени: Децата рядко страдат от пост-Ковид синдром

Британски лекари са установили, че децата са относително рядко засегнати от дългосрочните ефекти на коронавирусната инфекция и се избавят от тях по-бързо от възрастните. Констатациите на учените са публикувани в списанието Lancet Child & Adolescent Health.

"Ние сме силно окуражени, че делът на децата, страдащи от дългосрочните негативни ефекти на коронавирусната инфекция беше малък. В същото време установихме, че някои от тях все пак страдат от подобни проблеми, които трябва да бъдат взети под внимание от педиатри, учители и родители", каза професорът от King's College London (Великобритания) Ема Дънкан, чиито думи са цитирани от пресслужбата на списанието.

Професор Дънкан и нейните колеги провеждат едно от първите дългосрочни и мащабни наблюдения, целящи да проучат колко често децата страдат от дългосрочни смущения в организма, предизвикани от прекарана коронавирусна инфекция.

Общо над 258 000 британски ученици са участвали в този проект, почти 1800 от тях са се разболели след заразяване с Ковид-19 с различна тежест между септември 2020 г. и края на февруари 2021 г. Лекарите са проучили подробно какви симптоми са характерни за децата по време на активната фаза на заболяването и как се е променило тяхното благосъстояние през следващите месеци, информира БГНЕС.

Тези наблюдения показват, че децата се възстановяват значително по-бързо от възрастните и страдат по-малко от пост-Ковид синдром. По-специално, състоянието им се подобрява средно шест дни след излекуването, докато само 4,4% от децата показват характерни симптоми на Ковид-19, които запазват и след възстановяване.

Повечето от тях се оплакват от постоянна умора, главоболие и влошаване на способността да възприемат миризми. Учените установиха, че подобни дългосрочни симптоми са характерни за други заболявания, включително грип и настинка, но те се появяват много по-рядко и изчезват по-бързо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК