Кацаров се отчете със стряскащи данни: Първи по смъртност в света и последни по ваксинация в ЕС

"Осигурихме ваксини до всяка община и логистичен център в страната", подчертава здравният министър

15.09.2021 | 11:12 Редактор: Здравко Черкезов
Кацаров се отчете със стряскащи данни: Първи по смъртност в света и последни по ваксинация в ЕС

Завършихме 2019 г. на първо място в света по смъртност с коефициент на обща смъртност – 15,5. За 2020 г. този коефициент е 17,8, а за първите 5 месеца на 2021 г. надмина 21. Леталитетът от Ковид-19 у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС. По броя поставени ваксини сме последни в ЕС. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров в отчет на работата му като служебен министър на здравеопазването.

От МЗ изтъкват, че до 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не били приоритет на ваксинационния план. Това се е променило със стъпването в длъжност на д-р Кацаров.

"За периода 11.05.2021-10.06.2021 са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст", се посочва в доклада. 

Според д-р Кацаров причините за негативната нагласа срещу ваксинациите са "скандалите около закупуването на ваксините и хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите".

"Ние осигурихме доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май досега са поставени 600 хиляди ваксини", обяснява служебният здравен министър.

В отчета си д-р Кацаров обръща внимание на борбата с фалшивите ваксинационни сертификати, както и работата в лечебните заведения.

Част от постиженията на МЗ включват разбиването на схеми за източване на НЗОК в "Александровкса болница" и "Пирогов", където е изцяло сменено ръководството, както и спрени неизгодни обществени поръчки за респиратори и други лечебни приспособления, става ясно още от доклада.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Фактите са си факти , но дали е лошо положението в което сме още не е ясно. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 2
до 1
преди 2 години
фактът че доста хора си отидоха ваксинирани трябва да ви говори нещо но вие сте *** и няма как да го разберете тва нещо. факт е че умират и от 2те и от вируса и от ваксините . значи става въпрос за някаква глобална измама ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Бай Иван
преди 2 години
Кацаров какво се хвали - той освен,че уволни двама заслужили професори и внесе пълен хаос в болниците какво друго направи.И защо смъртността продължава да е най-високата? Нито секунда агитация и разясняване по телевизиите на нуждата от ваксиниране,вместо това гледаме как се обиждат в парламента.Лекарите не искат да ваксинират хората, затова изнесоха ваксинационни пунктове по палатки, молове и фургони на улицата.Само се боричкат как да вземат повече пари, особено ОПЛ. Всичко е на опаки. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
българин
преди 2 години
Нищо не може да трогне Бай *** да отиде да се ваксинира -дори и факта, че неговата страна е ПЪРВА по смъртност от Covid в целия свят! Сигнализирай за неуместен коментар