Средно на ден се издават по около 50 000 е-рецепти

Фармацевтите са отказали да изпълнят едва 53 електронни рецепти

08.07.2021 | 22:35 Редактор: Елеонора Танева
Средно на ден се издават по около 50 000 е-рецепти

Повече от 2,7 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система за по-малко от 5 месеца. Модулът „„Е-рецепта“ стартира официално на 6 февруари 2021 г., информират от "Информационно обслужване“ АД.

Над 2.4 млн. са напълно или частично изпълнените рецепти в аптечната мрежа, което е около 90% от общия брой издадени е-рецепти. Средно на ден се издават по около 50 000 рецепти, като през последните няколко дни се забелязва тенденция към увеличение до 80 000 рецепти на ден. 

До този момент фармацевтите са отказали да изпълнят едва 53 електронни рецепти.

"Информационно обслужване“ АД, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. По думите му електронната рецепта е не просто дигитален вариант на стандартната хартиена рецепта, но представлява ключов елемент при изграждането на електронно здравеопазване в България.

Електронизирането на процеса намалява значително риска от неправилно отпускане на контролирани и реимбурсирани медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари и аптеките.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта е над 4 500, а към системата успешно са се свързали близо 2 500 аптеки от цялата страна. 

Най-активни в издаването на е-направление са общопрактикуващите лекари от София, Пловдив, Бургас и Варна. Близо 90 000 пък са пациентите, които са получили електронен вариант на направлението.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК