Срив в системата на е-рецептурните книжки, пенсионери не могат да си купят лекарства

Проблеми срещнаха и личните лекари

06.07.2021 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Проблеми с електронните рецептурни книжки, само дни след като влязоха в употреба. Пациенти не успяват да си вземат лекарствата по Здравна каса заради технически срив в системата. 

Савка Маринова е хронично болна и всеки месец посещава личния си лекар, за да ѝ изписва нужните лекарства. Все още няма електронна рецептурна книжка.

"Но тези книжки щели да изчезнат и задължително да станат електронни", каза тя.

Въпреки че придвижването ѝ е трудно, Савка идва до аптеката за трети ден, защото в предишните не е могла да си купи лекарствата.

"От четвъртък е така, в петък идвах, вчера... Чак сега успях да си ги взема. Не работи, системата се сринала, има повреда в Здравната каса", коментира Савка Маринова.

Проблеми с Интегрираната информационна система на НЗОК имат и личните лекари. 

"Сутринта в 7:30 пуснах рецептурна книжка и системата работеше, но вчера колеги до обяд са имали проблеми. Самата програма е добра, но има нещо във връзката между мен и информационната система. Имало е няколко човека, които са били на антикоагулантно лечение, на които са върнати рецепти. Това е животозастрашаващ момент, недопустимо е", категоричен е д-р Сергей Сенкин.

Според него гратисният период за въвеждане на електронните рецептурни книжки е трябвало да бъде по-дълъг. А аптекарите се опитват да се справят с проблемите в системата и да не връщат пациенти.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК