България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо въвеждането на е-рецептите и е-рецептурната книжка доведе до хаос?

За мен е негатив, че останаха хартиените, смята председателят на Асоциацията на собствениците Николай Костов

06.07.2021 | 08:22 Редактор: Десислава Атанасова

Хаос и напрежение след въвеждането на електронната рецептурна книжка и електронна рецепта. Много пациенти се оказаха в ситуация да не могат да получат лекарствата си. От 1 юли влязоха в сила електронните рецептурни книжки. 

"Има дребни технически проблеми, дава несъответствие на кода за заболяване, понякога няма връзка със системата. В момента изпълняваме рецептите без проблем, не създаваме проблем и почти нямаме върнати хора", заяви в "България сутрин" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той обясни, че има и гратисен период, в който ще се използват и двата варианта. 

"Даже и след него ще се използват хартиените рецепти, които са все още валидни. Много лесно се издават ел. рецептурни книжки от общопрактикуващия лекар и не е нужно да се заверяват", отбеляза Костов.

Според него електронната система е струвала скъпо на собствениците на аптеки и трябва да остане.

"Все пак електронните системи трябва да си работят. Дадохме доста пари и преди това за "ЕСПА", доста са големи разходите", подчерта той. 

Относно електронната рецепта, Костов увери, че проблеми няма. 

"Вече почти всички по Здравна каса са електронни. Свободните са на хартия. Имаше някои проблеми, но е временно, при втори-трети опит се получава. За свободните няма лимит за тяхното изписване, може да се използват и хартиени, може и електронни", каза той.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки посочи и ползите от електронната система.

"Най-вече се акумулира информация, облекчават се пациентите, ние сме облекчени при вкарването в софтуера. За мен е негатив, че останаха хартиените, защото данните, които са в тях, няма как да бъдат съхранени", категоричен е Костов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК