Над 500 000 електронни рецепти са издадени през централизираната система

На 14 май завърши интегрирането на българската система за цифров сертификат

17.05.2021 | 15:10 Редактор: Юлия Христова
Над 500 000 електронни рецепти са издадени през централизираната система

Общият брой на издадените електронни рецепти вече е 500 000 и реалните действия в електронното здравеопазване са добър повод да отбележим Световния ден на телекомуникациите и информационното общество. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров на среща днес с ръководството на "Информационно обслужване“ АД.

Въвеждането на системата за издаване на е-рецепти улеснява както пациентите, така и личните лекари, като в същото време намалява риска от неправилно отпускане на медикаменти, добави той.

Централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която бе пусната в действие от националния системен интегратор "Информационно обслужване“ АД, вече се използва активно от над 2 300 общопрактикуващи лекари и 2 100 аптеки на територията на цялата страна, бе отчетено по време на срещата. През портала  са издадени и над 100 000 електронни направления.

На 14 май завърши интегрирането на българската система за цифров сертификат, който удостоверява имунизация срещу Ковид-19, негативен тест за наличието на вирус или наличие на антитела след прекарана инфекция, със системите на другите европейски държави. Очаква се единният европейски Зелен цифров сертификат да влезе в сила от 1 юни, като целта му е да улесни свободното движение в Европейския съюз.

До момента през електронния регистър за подпомагане на ваксинационния процес, който бе разработен от дружеството, са записани над 170 000 души в над 200 ваксинационни центрове.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК