Е-рецептурните книжки - едно голямо улеснение за пациентите

Преустановена е вече заверката на хартиената рецептурна книжка

03.07.2021 | 14:29 Редактор: Здравко Черкезов

Здравната каса все още няма да глобява лекарите и аптеките, които не издават електронни рецептурни книжки. Те ще имат време до 15 юли да инсталират необходимия софтуер или да купят устройства. Използването им започна преди дни.

Ани купува лекарства на баба си, тъй като тя е неподвижна. Електронната рецепта, а вече и рецептурна книжка я улесняват, защото процедурата е по-бърза. 

"По мое наблюдение последните 1-2 месеца е доста по-лесно, защото не се бавим толкова с електронните рецепти и няма толкова данни за попълване", сподели тя.

Дигиталната рецептурна книжка се издава от личния лекар по електронен път без да има нужда да се ходи до Регионалната здравна каса за заверка. Личният лекар може да вписва в нея нови диагнози, както и да отписва стари. 

"Когато лекарите пишат рецептите, понякога грешат. Това не е такъм проблем за нас, няма нужда да ходим пак при лекарите, защото фармацевтите общуват с тях и ги оправят автоматично", посочи Ани.

От фармацевтичната мрежа обясниха, че все още се отстраняват проблеми като невъзможността да бъдат въведени данни на пациента за минали заболявания и изписаните през годините рецепти в базата данни. 

"При смяна на диагноза в НЗОК, лекарят е този, който ще промени диагнозата и ще изпрати цялата информация към здравната каса - едно голямо улеснение за пациентите. Верни хартиени рецепти постепенно ще бъдат изчистени и изпълнени в аптеките", обясни фармацевтът Евгения Динолова.

Преустановена е вече заверката на хартиената рецептурна книжка. Очаква се до края на месеца да бъдат преодолени всички проблеми и системата да заработи по-ефективно.

Вижте повече подробности в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК