"Сиела" отказа да достави машини за гласуване, ЦИК: Няма да се поддадем на натиска

"Ще търсим други възможности", заяви Цветозар Томов

04.06.2021 | 23:05 Редактор: Здравко Черкезов

Централната избирателна комисия няма да се поддаде на натиска на "Сиела", която отказва да достави още 1500 машини за гласуване с мотива, че цената от 6,5 млн. лв. е много ниска. Това заяви пред БГНЕС говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той посочи, че ЦИК е взела решение на каква цена да обяви процедурата и няма да промени решението си.

"Ще търсим други възможности, защото ние харчим пари на данъкоплатеца и не можем да си позволим да бъдем обект на такъв икономически натиск, защото фирмата изпълнител се е озовала в монополна позиция", каза Томов.

В същото време той отбеляза, че вратата остава отворена и ако "Сиела" премисли и реши да кандидатства за процедурата, ЦИК ще преговаря с нея.

"Ще търсим други възможности и продължаваме да работим по организацията на изборите. Имаме 9600 устройства, с които може да се осигури по една машина във всички секции, според законовите изисквания", каза още говорителят.

Той категорично отрече да има заплаха за изборите.

"При всички положения избори ще има и на тях всеки български гражданин ще може да гласува. Това не е фатален инцидент, който да направи провеждането им невъзможно", подчерта Цветозар Томов.

Изпълнителният директор на "Сиела" Веселин Тодоров заяви пред БГНЕС, че при бюджет от 6,5 млн. лв. фирмата не може да осигури допълнителните 1500 машини. "Парите няма да стигнат и това ще доведе до тежки загуби за нас", каза той и добави, че те могат да доставят машините, но не и при тази цена.

Според него приемливата цена за поръчката на ЦИК е 15 млн. лв., като в случая тук не са начислени печалби за фирмата.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК