Член на ЦИК: Трябва да се целим в това човек да гласува до минута време

От комисията проведоха експеримент за изцяло машинно гласуване

30.05.2021 | 19:24 Редактор: Искра Ангелова

Централната избирателна комисия с втори експеримент за изцяло машинно гласуване. За целта беше избрано софийското село Доброславци. Експериментът се състоя в сградата на кметството.

На предишния вот в Доброславци с машина са гласували по-малко от 30% от отишлите до урните, което е близо до данните за страната. Сега столичното село е едно от местата, избрани за провеждане на експерименталния вот с машини.

"Събираме данни за пол, възрастта, образованието, дали имат опит с предишно машинно гласуване, с цел да анализираме тези данни и да видим кои са групите, към които да насочим информационната кампания", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"Мисля че трябва да се целим по-скоро в 1 минута гласуване на човек. Така би било при една дълга опашка от 500 души, където 90% от хората нямат никакъв проблем", коментира членът на ЦИК Любомир Габраилов.

Сред дошлите в кметството на с.Доброславци да се упражнят за предстоящите избори бе и 82-годишният дядо Христо. След като гласува, установи, че с машина не е толкова трудно.
 
"Това като репетиция е много полезно за хора, които са като мен - дигитално тотално неграмотни", сподели дядо Христо.

А Георги Григоров се справи за малко повече от 2 минути. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК