Eксперимент на ЦИK: 75 души ще могат да гласуват с една машина за един час

От ЦИК заявиха, че резултатите изглеждат по-скоро оптимистични

27.05.2021 | 15:34 Редактор: Юлия Христова

75 души са гласували с една машина за един час. Това показа първият експеримент на Централната избирателна комисия, който се проведе днес.

Част от участниците в него нарочно са били помолени да гласуват за партии, които са на втората и на третата страница в електронната бюлетина, да се бавят и да променят вота си, за да може максимално да се доближи експеримента до реална ситуация в една изборна секция.

Наш екип също упражни правото си на вот и процедурата отне около минута. Разиграха се различни сценарии, така че тестът да се доближи максимално до възможните ситуации в изборния ден. 

"Много по-голяма част от хората, които минаха да гласуват днес, за първи път гласуват с машина, имаше всякакви ситуации, на част от избирателите бяхме задали задача как гласуват, да избират партия или коалиция от друга страница, да се връщат, да променят вота си, за да имаме процеса на забавяне", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

От Централна избирателна комисия заявиха, че резултатите изглеждат по-скоро оптимистични. 

"Главното, което комисията иска да установи е дали този капацитет от устройства за машинно гласуване, с който разполагаме ще бъде достатъчен и ако трябва да го увеличим в каква степен, за да осигурим нормално протичане на изборния ден във всички секции с над 300 избиратели, където трябва да има машинно гласуване", посочи Цветозар Томов.

Предстоят още два експеримента в различни населени места, като целта е да се провери как ще протече гласуването при възрастни хора и избиратели с малко опит с електронни устройства. В секциите с над 450 - избиратели ще има по две машини. 

Междувременно стана ясно, че общо 18 партии и 9 коалиции ще се борят за места в парламента на изборите на 11 юли. Проверка е установила, че една от партиите, подала документи, няма необходимия брой подписи. Това е Национално движение „Единство” .

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК