ЦИК провежда втори експеримент за изцяло машинно гласуване

За целта бе избрано софийското село Доброславци

30.05.2021 | 10:35 Редактор: Здравко Черкезов

Централната избирателна комисия провежда втори експеримент за изцяло машинно гласуване в софийското село Доброславци. Това се случва в сградата на кметството.

Експерименталният вот с машина в Доброславци започна в 10 ч. и ще продължи до 18 ч. На предишните избори в селото са гласували около 700 души. Съотношението между гласувалите с машинна и на тези гласували на хартия е почти същото както за страната - 27,8% са гласували на машина, останалите хартиено. 

"Събираме данни за пол, възраст, образованието и дали имат опит с гласуването с машина", обясни зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Централната избирателна комисия проведе своя първи тест за машинно гласуване в четвъртък в Народното събрание. Експериментите за гласуване с машини се правят, за да се провери колко гласоподаватели могат да гласуват с една машина в секция на парламентарните избори на 11 юли и дали има нужда в някои секции да бъде поставено повече от едно устройство.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Бушмил
преди 2 години
Те са толкова елементарни тези машини, че няма начин да не могат да се ориентират хората. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Крайно време беше да се мине към нещо съвременно! Сигнализирай за неуместен коментар