Цветанов за сътресенията в сектор "Сигурност": Политически игри обслужват дадени формации

Бойко Найденов: Трябва да бъде направена независима проверка

28.05.2021 | 14:19 Редактор: Тодор Петров

Продължава отзвукът след скандала с подслушването на политици. Растат съмненията, че броят на подслушваните лица по изборите е в пъти повече от начално обявения. Това ли е причината директорът на ДАНС да бъде отстранен?

Димитър Георгиев е предложен за председател на ДАНС от кабинета "Борисов 2". При предишното правителство на ГЕРБ той е заместник на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

"От всички политически формации никога не са имали някакви възражения спрямо неговата дейност", заяви Цветанов.

В отстраняването на ръководителя в контраразузнаването Цветанов вижда политически игри – такива, каквито стоят и в основата на твърденията за подслушване. 

"В момента темата с подслушванията повече обслужва дадени политически формации, отколкото всичко това, което се тиражира в публичното пространство. Аз смятам, че няма как да е вярно. Секторът за сигурност не е нещо, с което политиците трябва да се заиграват", каза още Цветанов.

Афера с подслушвания избухва и през 2013 година. Тогава Бойко Найденов е заместник-главен прокурор и оглавява една от секретните служби у нас. 

"Винаги ще има стремеж към злоупотреба, защото сами си представете: когато никой не те контролира ефективно, в един момент, под давление на един или друг фактор, някой може да се опита да злоупотреби", коментира бившият директор на НСлС.

Твърдения за незаконни подслушвания от службите прави и бившият служител на НСО Николай Марков - още преди 15 години. Сега обаче той е на мнение, че използването на СРС-та спрямо политици е невъзможно. Но е вероятно те да са станали част от проследяване по криминално разследване. 

"Ако президентът примерно е говорил с наркотрафикант – значи ли, че е подслушван президентът, при положение, че съдът е разписал да се прилага СРС на наркотрафиканта?", даде пример Марков. 

"Тези оперативно интересни лица, върху които са прилагани СРС-та, по някакъв начин са говорили или на тях са им се обаждали политици. Това е", посочи бившият служител на НСО.

Дали и кой е подслушвал политици, ще стане ясно след проверка на Бюрото за контрол на СРС-та. Това обаче ще се случи едва след изборите на 11 юли.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК