Кой е новият шеф на ДАНС, разбил престъпната група, тероризираща Северозапада?

Кариерата на Пламен Тончев започва в Главна дирекцията "Борба с организираната престъпност"

26.05.2021 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

Служебният премиер Стефан Янев обяви, че предлага освобождаването на председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Но как се стигна до решението и кой ще бъде новият шеф на ДАНС?

Дългогодишният директор на териториалното звено на Държавната агенция "Национална сигурност" във Враца Пламен Тончев е номиниран от служебното правителство за председател на Агенцията. Кариерата му започва в Главна дирекцията "Борба с организираната престъпност". 

От 2009 в продължение на 11 години ръководи регионалното звено на ДАНС във Враца. Под негово ръководство антимафиотите разбиват престъпната група на Йордан Тонов, която тероризира Северозапада. По този повод е награден от МВР. 

В биографията му му остават и редица успешни акции, свързани с разбиване на канали за наркотици и проституция. 

Пламен Тончев участва в извозването на десетки тонове серовъглерод от завод "Химко" във Враца, както и разкриването на незаконно внесени опасни отпадъци от Италия. По негово време ДАНС Враца разбива мащабна корупционна схема в местното подразделение на държавната автомобилна администрация. 

Миналата пролет Тончев е преместен в Кюстендил, където застава начело на териториалното подразделение на Агенцията. Пред Bulgaria ON AIR Тончев не пожела да потвърди дали ще оглави ДАНС.

Пламен Тончев е женен за учителка по български език и литература, двамата имат дъщеря.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Сатанаил
преди 2 години
Е, победихте! Махнахте моя Син - Боко, неговите дечица, слугите му и сложихте Мъж, Българин! Добре! Ама аз ще се боря и няма да в оставя на мира! Сигнализирай за неуместен коментар