"ДБ" и "Изправи се! Мутри вън!": Отстраняването на шефа на ДАНС е оправдано

Според Нинова служебното правителство има доказателства, че службите са били използвани за политически цели

26.05.2021 | 18:38 Редактор: Искра Ангелова

Нови рокади по върховете - този път в службите за сигурност, а политическите реакции след смяната на шефа на ДАНС не закъсняха. Излизането в дългосрочен отпуск на служител в службите и отказа да съдейства на служебния премиер е недопустимо, смятат от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" Затова отстраняването на Димитър Георгиев е напълно оправдано. 

По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова служебното правителство явно има доказателства, че службите са били използвани за политически цели, за да се стигне до това.

"Тъй като е недопустимо служител в специална служба да излезе в дългосрочен отпуск и да не съдейства на премиера, в момент на предизвикателства за сигурността на България", категоричен е Велизар Шаламанов от "Демократична България".

"Очаквах някакво достойно поведение, защото в края на краищата това са много чувствителни тъкани на българската държава. Да се вземат дълги отпуски, е малко смешно", коментира Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". 

И според двамата обаче не руският шпионаж е причината за смяната на Димитър Георгиев, както обяви самият той на брифинг.

"Разбира се, това е малко смешно. Такава операция едва ли е проведена само в българските служби, без съдействието на партньорските служби. Не виждам къде реципрочност в подслушването на български политици със залавянето на руски шпиони в България", добави Бабикян.

"Определено не е това причината и не бива да се спекулира с аргументи. От януари 2019 година тече стратегически преглед на системата за национална сигурност, който се оказа пълен провал и така и не завърши с ясен доклад и обяснение", отсече Велизар Шаламанов.

Пред Българското национално радио лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че служебното правителство явно има доказателства, че службите са били използвани за политически цели, за да предложи на президента отстраняването на Димитър Георгиев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Оправдано хаха ,защото изловиха шпионите! Сега "шпионите"са на власт и унищожиха службите! Но има видов ден! Скоро на съд и в панделата на руските ***! Сигнализирай за неуместен коментар