ГЕРБ за СРС скандала: Атакуват службите, защото разкриха руската шпионска мрежа

От партията поискаха разсекретяване на всички данни за подслушвания

22.05.2021 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Скандалът с подслушването стана повод за взаимни обвинения между предишната и сегашната власт за това използвани ли са службите за политически цели. Според ГЕРБ обвиненията за следене са активно мероприятие, а служебното правителство се превръщало в предизборен щаб на президента Румен Радев. 

От партията настояват за разсекретяване на всички данни за подслушвания на политици, ако има такива. ГЕРБ видяха атака срещу службите. 

"Шефовете на служби са атакувани, защото разкриха руската шпионска мрежа. Това не може да им прости Румен Радев, това не може да им прости Бойко Рашков", заяви заместник-председателя на ГЕРБ - Даниел Митов.

"Министърът на вътрешните работи участва, заедно със служебното правителство, в предизборната кампания, вместо да ги организира", посочи Тома Биков. 

От ГЕРБ са повече от изненадани, че министър-председателят Стефан Янев разбрал за подслушванията от медиите. А сигналите определиха като "активно мероприятие на двама милицонери". 

"Господин Атанасов има дълга история с конспирацията. Тя започва с подаването на нефелен доклад на президента Петър Стоянов, който стана причина той да загуби изборите. Сега е решил да помогне на друг социалистически президент да спечели втори мандат", каза още Биков.

В четвъртък съпредседателят на "Демократична България" - ген. Атанас Атанасов, разкри от свои източници, че службите са подслушвали политици. Заради следенето, в петък от поста беше освободен директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков и неговите заместници. 

А скандалът насочи вниманието и към ръководствата на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" и ГДБОП. Техните директори излязоха в отпуск в момента на назначаване на служебното правителство. 

Вътрешният министър Бойко Рашков твърди, че структурите са използвани през всички мандати на ГЕРБ, което пък било лош атестат за демокрацията. И допълва: Тези хора не се свенят от нищо, тези хора не се свенят от видеоклипове, в които ги показват как спят до милиони. 

От ГЕРБ не изключват и някои от политиците да са провеждали разговори с Белград или Дубай, и така да са попаднали на лица, които се разследват.

Вижте повече по темата в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК