Цветан Цветанов за подслушванията на политици: Обезпокоително е!

Адв. Николай Хаджигенов: Блъфирах ги, след като получих потвърждение

21.05.2021 | 18:43 Редактор: Тодор Петров

Преди изборите на 4 април ДАНС и Държавната агенция "Технически операции" са следили със СРС-та политици, сред които и сегашния служебен премиер Стефан Янев. За да бъде разплетена цялата афера, прокуратурата започна проверка.

Служебният вътрешен министър преназначи шефа на вътрешна сигурност в МВР. С поста си се раздели началникът на Дирекция "Вътрешна сигурност" - Стефчо Банков. Отстранени са и неговите заместници. 

Според министър Бойко Рашков, сред имената, които са следени, са и водачи на листи. В списъците за подслушване фигурирало и името на служебния министър-председател ген. Стефан Янев, докато е бил част от президентския екип. 

"Нашата информация е, че по различни начини се унищожават следите, документацията, произведените веществено доказателствени средства във връзка с това подслушване", заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

Агентите и служителите на МВР изваждали разпечатки от телефоните на политиците и след това контролирали обажданията към най-честите им контакти. Един от следените е адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!", твърди самият той. Според него следенето е започнало по време на протестите. 

"Блъфирах ги, след като получих потвърждение. Един път ги изпратихме жандармерията от целия хасковски окръг на "Марица", докато аз си бях в София", посочи Хаджигенов. 

С остри реакции за скандала излязоха част от опозиционните партии. 

В специално интервю за Bulgaria ON AIR, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че обвиненията тогава са били изцяло политически и за предизборната кампания, а подслушване не е имало. 

"Днес това, което се случва в държавата, за мен е обезпокоително, ако има подслушване на политици и прилагане на СРС-та. Днес обаче има механизми за контрол и това става с бюрото за контрол на СРС-та", обясни Цветанов.

А бюрото за контрол се назначавало с решение на НС по предложение от всички партии. Специалните автомобили, които се използват за подслушване, според Цветан Цветанов, са без необходимия софтуер. 

"Кечърът има техническата способност да локализира и да идентифицира телефонни номера. Но няма техническата възможност да подслушва телефони", подчерта Цветанов. 

Подслушването било типично за управлението преди 1989 година. Затова от "Републиканци за България" настояват комисията по досиетата да провери и новата власт за членове на ДС.

С позиция излязоха и от ГЕРБ. В нея се казва:

Твърденията за подслушвания без нито едно доказателство са груба манипулация, която можем да сравним с аферата Костинброд. Отказваме да коментираме предизборни компромати. За нас това е спекулация, която цели скандал, който да отвлече общественото внимание от едноличния произвол на президента Радев и служебното му правителство. Призоваваме Атанас Атанасов, като първоизточник на твърденията, незабавно да изнесе доказателства за думите си. Настояваме и за незабавни проверки от всички компетентни институции и публично оповестяване на резултатите от тях.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Това ли му роди физкултурнишкият мозък да каже? Сигнализирай за неуместен коментар