Незаконно подслушване: Използвани ли са СРС-та срещу политици преди изборите?

Атанас Атанасов от "Демократична България" настоя за проверка и публично оповестяване на резултатите

20.05.2021 | 21:43 Редактор: Жаклина Иванова

Обвинения в незаконно подслушване на политици. ДАНС започна проверка по твърдения на "Демократична България", че над 30 политици от опозиционните партии са били подслушвани преди изборите на 4 април. Служебният вътрешен министър препоръча Бюрото по контрол на СРС-та да се заеме със случая.

Политиците от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. Това съобщи съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов пред Националното радио. Политикът настоя за проверка и публично оповестяване на резултатите.

"Злоупотреба със специални разузнавателни средства с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени политически дейци, които са противници на доскорошната власт на Борисов, са извършвани в три звена на специалните служби", заяви ген. Атанас Атанасов.

По думите на Атанасов подслушванията са извършвани от отдел Вътрешна сигурност в МВР и звената по контратероризъм в ГДБОП и в ДАНС.

Служебният вътрешен министър коментира, че проверка в тези служби не е в неговите правомощия. 

"Обърнете се към тази служба - нарича се Национално бюро за контрол на СРС - да бъдат така добри тези членове на това бюро  и да се самосезират от публикацията днес, и да не се счита, че министърът ще тръгне да върши тяхната работа", коментира служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Час след изказването на служебния вътрешен министър дойде и съобщение от ДАНС, че е разпоредена вътрешна проверка по казуса. Засега няма реакция от ГДБОП. От Националното бюро за контрол на СРС-та също.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Подкрепям ген. Атанасов,трябва да се направи проверка,както казва Рашков,да не се правят на луди,а ако има незаконно подслушване да се разследват случаите. Сигнализирай за неуместен коментар