България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йордан Божилов: Неприемливо е подслушването на политици, само защото са политици

Обществото трябва да застане зад необходимостта от проверка, подчерта той

27.05.2021 | 08:29 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев назначи Пламен Тончев за председател на ДАНС. Преди това държавният глава подписа указа за освобождаване на Димитър Георгиев от поста.

"Работил съм с Димитър Георгиев, познавам го. Изключително подготвен човек - с визия, с капацитет, бил е на различни управленски позиции. Подал е молба за отпуск 5 месеца - това е доста сериозен проблем в такива служби. Там е денонощна работа. Съмнявам се само това да е мотивът. Напускането по този начин вероятно е било изтълкувано от новото правителство като нежелание за работа", коментира председателят на неправителствената организация "Софийски форум за сигурност" Йордан Божилов. 

В студиото на "България сутрин" той посочи, че основният мотив вероятно е в създалата се ситуация на недоверие към предишното управление и към службите. 

"Едва ли не цялата дейност на службите се обяснява през негативните неща - как незаконно са подслушвали политици. Абсолютно не е вярно! Вместо да говорим за оценка как службата е работила под ръководството на един или друг човек, тръгваме към хвърляне на съмнение върху целия сектор за сигурност, което е много опасно", заяви Божилов. 

Той отбеляза, че подслушване, което не е направено по закон, естествено, е незаконно. 

"Неприемливо е подслушването на политици, само защото са политици. Цялото общество трябва да застане зад необходимостта от проверка. Това не трябва да излиза от нашето полезрение, трябва да знаем какво е станало", подчерта Божилов пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на "Софийски форум за сигурност" обясни, че искането за подслушване се изготвя от определена служба. След това съдът трябва да провери кой, с какви методи, за колко време и по какво разследване ще се подслушва. 

"Подслушване се разрешава само за добиване на доказателства или за предотвратяване на тежки умишлени престъпления. Дотук имаме два органа. След това имаме Бюро за контрол, имаме парламентарна комисия за контрол, имаме прокуратура, която също контролира. Най-важното е да видим дали можем да променим системата за контрол", каза още Божилов. 

На мнение е, че трябва да се засилят функциите на Бюрото за контрол, което да има възможност да види какво се прави по всяко едно дело. Новото Народно събрание задължително трябва да прегледа законодателството и да помисли за целия сектор "Сигурност", изтъкна той.

"Важното е службите да се стабилизират. Когато започнат политически игри, се създава дестабилизация. Абсолютно спазване на законността. След това трябва ясно да поставим и да знаем мястото на службите. Тяхната дейност трябва да бъде много добре контролирана. Винаги има връзка - политиката определя накъде да работят службите", добави Божилов. 

"Шпионският скандал показа, че чужди служби - в случая руски, работят на територията на България. Второ - нашите служби имат капацитет да разпознават такива действия. Много притеснително е, че има български държавни служители, готови да работят за чужди интереси. Трябва да имаме много добър одит какво е станало в Министерството на отбраната и "Военно разузнаване", настоя гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Тази служба ДАНС само с политически поръчки се занимава. Закривай!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Далай Лама
преди 2 години
Неприемливо е да се харчат пари за подслушване на "политици" , защото тяхната простотия не може да даде нищо на подслушващия ! Умни хора не стават "политици". Това са посредствените, нагли и дълбоко корумпирани индивиди! Сигнализирай за неуместен коментар