Акад. Ралчев за подслушванията: Използват ги за изнудване, да държат някого на къс повод

Тези записи трябва да се унищожат, а те се тиражират, каза той

25.05.2021 | 22:10 Редактор: Десислава Атанасова

Подслушване на политици и рокади в службите за сигурност. Обезглавена ли е сигурността ни?

"В момента върви едно преструктуриране, може би е необходимо. Никой не маха компетентен и неутрален действащ офицер. Онези, които са загубили качества, са се поддали на изкушението да станат политически активни, което рано или късно ще стане фатално за тях". Това заяви акад. Румен Ралчев в "Денят ON AIR".

Относно това дали подслушванията са използвани за политически цели, той беше категоричен:

"Ако това се докаже, ще бъде много лошо. Дали и доколко са ангажирани в политиката, поддаваме се малко повече на слухове.  Вътрешна сигурност и инспекторатът са длъжни да съблюдават некомпетентността на службите. Разделението във власти, продиктувано назад във времето, част от службите да бъде подчинени на МС, НСО на президента и всичко остана към Министерство на вътрешните работи, всички очакват чудеса от Рашков. За 2 месеца биха могли да бъдат назначени нови началници, но да се направи нещо сериозно, осен да се респектират тези служби да работят, друго не е възможно".

Акад. Ралчев подчерта, че подслушванията стават само с разрешение от компетентния орган.

"Става единствено и само с разрешение на съда.  При едно заобикаляне на закона, внимателно, така както се случи с президента, слуша се негов приятел или познат, по този начин излязоха записи и с министър-председателя. Не е законно тези записи да останат, трябва да се унищожат, а те се тиражират. Вероятно по тази причина Атанасов е изброил 30 души", посочи Ралчев.

Според него, ако се докаже, че записите са истински,  това ще е "доста силна бомба".

"Може да се случват по изключение и лошото е, че се използват за други цели - за изнудване на тези лица, да бъде държан на къс повод. От най-високо ниво започнаха да се замерят с компромати. Всеки един запис може да се докаже - кога и как е направен. Няма тайни", категоричен бе събеседникът на Ганиела Ангелова.

Той даде своя коментар за протеста пред ДАНС, по време на който граждани се обявиха срещу подслушванията.

"Използват се тези хора. Няма компетентност в протестиращите. Някои са против агентурата, против записите. Още няма нищо доказано, за да си тръне някой", обясни Ралчев.

Има ли престъпление под пагон при арестите в 3-то РПУ в Пловдив? Според акад. Ралчев, категорично е имало "политически чадър" над арестувания.

"Този арест е направен на началник, това е жесток удар по имиджа на полицията, Лошото, е че тези хора вече не се крият. Имало е чадър, всичко се е знаело, къде е била вътрешна сигурност, кой и защо е държал чадъра на тези хора", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК