Гешев: Закриването на спецструктурите е в интерес на мафията

Ние сме ВСС и трябва да защитим всеки магистрат, заяви главният прокурор

13.05.2021 | 12:30 Редактор: Здравко Черкезов
Гешев: Закриването на спецструктурите е в интерес на мафията

Закриването на тези специализирани наказателни структури ще бъде само в интерес на мафията, на хората, които извършват престъпления, а цената ще платят българските граждани и българското общество. Това каза главният прокурор Иван Гешев на заседанието на Пленума на ВСС.

"За да използвам термина, който използва г-н Панов много често, това, което се случва, въпреки че аз съм прокурор, е по-скоро тричане на съдии, а не на прокурори", заяви той.

"Ние сме ВСС. Ние сме хората, които дължим реакция и ние сме хората, които трябва да защитим всеки магистрат", каза още Гешев, цитиран от БГНЕС.

На заседанието на ВСС се обсъжда декларация във връзка с внесени в 45-то Народно събрание проект на промени на ЗСВ и на НПК. В проекта й е записано, че Пленумът изразява категорична подкрепа към съдиите, прокурорите, следователите, съдебните служители, които се обявиха срещу закриването на специализираните наказателни органи.

По време на дискусията председателят на ВКС Лозан Панов каза, че няма да подкрепи декларацията.

Панов каза, че в декларацията, която им се предлага, няма никакви правни мотиви. „Това е една политическа декларация“, каза той. Панов заяви, че Пленумът на ВСС не е политически орган, поради което и не бива да има като предмет на разглеждане подобен тип декларация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК