НС бламира промените в ИК, но създават ли реформите риск за изборния процес?

Колкото е по-сложен един механизъм, толкова е по-вероятно да се счупи, смята проф. Пламен Киров

28.04.2021 | 18:33 Редактор: Здравко Черкезов

На дълго заседание вчера парламентарната правна комисия прие промени в изборното законодателство. Въпреки неуспешния опит днес да бъдат окончателно гласувани в Народното събрание, реформите отвориха поле за дискусия: Има ли риск за изборния процес и то в очакване на предсрочни парламентарни избори? 

"В механиката има един железен принцип: колкото е по-сложен един механизъм, толкова е по-вероятно да се счупи", каза бившият конституционен съдия  проф. Пламен Киров.

Същият е принципът и при изборния закон, според проф. Киров. Не вижда и нищо лошо Централната избирателна комисия (ЦИК) да се назначава от президента, но трябва да се внимава. 

"Защото предстоят и президентски избори и ако същата ЦИК организира и президентските избори, тогава ще се постави сянка на съмнение", смята бившият конституционен съдия. 

Според експертите намаляването на членовете на комисията по-скоро ще затрудни изборния процес. 

"Това са едни комисари и едни хора, които решават с вдигане на ръка, но те са същите хора, които пишат писма, които правят проучвания. ЦИК няма изградените необходими звена, за да може да прилага всички тези промени", заяви зам.-председателят на ОС към ЦИК Румяна Дечева.

Има и притеснения за машинното гласуване, което остава без алтернатива в повечето избирателни секции. 

Осигуряването на машини за изборния процес зад граница също ще се окаже трудна задача. Неясен остава и така нареченият район "Чужбина". 

"За да има район, той трябва да има брой мандати дали са фиксирани или плаващи, трябва да има някаква методика, каквато към момента не беше заявена, не беше приета", посочи Дечева. 

Другият вариант за гласуване от чужбина беше по пощата. Засега той отпадна, но проблем при него щеше да бъде осигуряването на тайната на вота, смятат експертите.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК