ИТН направиха нов обратен завой, искат гласуване по пощата за следващите избори

Депутатите приеха в секциите с над 300 души да се гласува изцяло машинно

27.04.2021 | 19:09 Редактор: Жаклина Иванова

В парламента депутатите приеха ключови промени в Изборния кодекс. На второ четене народните представители приеха да сменят състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), да премахнат ограничението за секциите в чужбина, а вотът в България да става основно с машини. 

5-часовият маратон на правната комисия по темата Изборен кодекс е към своя край, а с него ще се сложи точка и на въпроса дали ще можем да гласуваме по пощата. "Има такъв народ" (ИТН) се отказаха от решението гласуването по пощата да стане експериментално на президентските избори. Машинното гласуване в секции над 300 души вече ще бъде основен метод за гласуване, ще има единствено 50% хартиени бюлетини при извънредни ситуации в големите секции, изключение правят всички останали секции.

Без ограничения в броя на секциите зад граница, но с видеонаблюдение - така ще преминат следващите избори. Депутатите приеха в секциите с над 300 души да се гласува изцяло машинно - промяна, която не се хареса на част от партиите и на ЦИК. 

ИТН смени курса си повторно и се върна към първоначалното си предложение да бъде въведено гласуване по пощата още за следващите избори. ЦИК излезе със становище, че няма ресурс за реализацията и на тази идея. Депутатите решиха пък да заменят и намалят сегашния състав на комисията. А сериозното прекрояване на Изборния кодекс предизвика спор в залата. 

"Започваме да ремонтираме къщата от покрива и от второто таванско помещение, без да се занимаваме с основите", коментира депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

"Има време за генерални промени, вие сте ги правили след избори. Ние ги правим преди", заяви депутатът от ИТН Радомир Василев.

"Нямам представа защо се занимаваме с наводнения, но наводненията могат да дойдат от покрива, ако вали силен дъжд. Ако ГЕРБ се отнасяше сериозно, нямаше половината да стоим тук, нали?", коментира депутатът от "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов 

Предложенията за актуализация на избирателните списъци и уседналост на сънародниците ни зад граница не бяха приети.

Ключовите промени в изборния кодекс коментира и премиерът в оставка Бойко Борисов, според който те са предложени и ще бъдат приети в обслужване на президентските избори, които предстоят през октомври.

От ГЕРБ бойкотираха всеки един гласуван текст от изборния кодекс до момента, като гласуваха "въздържал се". 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Да назовем
преди 2 години
Нещата с точните думи. Г-н Трифонов се оказа тотално зависим от ДПС -- очаквайте бум на гласове от Турция след откриването набезброи секции там.Така гласувалите за Подлогата на Доган Славчо дето се умиляваха от възрожденските му песни на практика гласуваха за ДПС.Трябва да се мисли Т.ъ.п. нари Сигнализирай за неуместен коментар