България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Първан Симеонов: В един шоу стил ИТН нагнетиха напрежението и направиха хубав скеч

Те са приели, че политиката е шахмат и сега играят партията си добре, заяви той

27.04.2021 | 08:37 Редактор: Жаклина Иванова

Хаосът на политическата сцена. Очакват ли ни предсрочни избори? Каква ще бъде картинката в резултатите, ако се стигне до тях? 

"ИТН анонсираха връщането на мандата няколко пъти. В един шоу стил нагнетиха напрежението и накрая направиха един хубав скеч, това е пиарски добре отиграно. Не знам колко е добре държавнически. Те са приели, че политиката е шахмат и сега играят партията си добре. Големият въпрос е дали това ще се хареса на хората или не", заяви директорът на "Галъп" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че Трифонов е очаквал да бъде първи на тези избори. Но категорично ИТН не изглеждат много готови за това управление. 

"Ходът с шахматистката е по-скоро пиарски ход. В политиката има много по-важни качества от това да си умен. В политиката се иска комбинативност, дебелокожие, опит и издръжливост. Не е достатъчно да знаеш много езици и да имаш такова образование. Какво имаме - от едната странае пожарникарят с жълтата тениска, а от другата - световната шампионка по шахмат. Много хора ще си кажат кой от двата свята е излишен. И това е добро позициониране от страна на Слави Трифонов", добави още Симеонов пред водещата Мария Константинова.

Според него в публичното пространство има едно клише, че президентът много държи на служебно правителство, което не е сигурно, че е така. Първанов коментира, че изборът за трети мандат на Радев зависи от това дали той иска да има правителство или не.

"Ще има битка на интерпретации. Едната интерпретацията е, че Трифонов получи шанс, получи възможност за мажоритарен мандат, за мнозинство, и заради един свой каприз ще ни прати на избори през лятото. Другата интерпретация ще бъде тази, която той каза снощи и тя е доста искрена - "Не събрахме достатъчно подкрепа и изпадаме в политическа зависимост", подчерта Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него от "Изправи се! Мутри вън!" биха се радвали да има правителство, защото са близо до бариерата. Той коментира, че в момента най-логичното е мандатът да се даде на БСП. 

"Всичко останало представлява шахмат, а на президента не му се играе", заяви той. 

Той допълни, че след такива избори, тези, които са показали висок резултат, продължават да се издигат, а тези, които са показали нисък - потъват. В този вариант БСП не е в изгодна позиция. 

По отношение на евентуални нови избори, Първанов е категоричен, че ще има изненади. 

"Слави Трифонов и ДБ ще имат повече гласове. Тук започват големите въпросителни - дали "Изправи се! Мутри вън!" ще влезе, какво ще стане с БСП. След едни нови избори много задръжки ще паднат, защото партиите ще кажат - няма да ходим на следващи избори", категоричен е той.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
продажни
преди 1 месец
Партийните оракули се включват в политическото омаскаряване на опонентите.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Изключително противни и вредни Сигнализирай за неуместен коментар